Bizim 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an 185.000 km’de) son bir aydır canımı iyice sıkmaya başladı. Gün içinde tek marşta tık diye alan araba, sabahları ayazda ilk çalıştırmada resmen can çekişiyor. Marşa basıyorum, motor dönüyor, marş motorunun sesi gayet gür geliyor ama motor bir türlü ateşlemiyor. Ancak 3. ya da 4. uzun marş denemesinde, o da böyle sallantılı ve sarsıntılı şekilde zorla çalışıyor. Kafayı sıyırmak üzereyim, komşulara rezil olduk her sabah gürültüden. İnternette araştırırken araba sabahları zor çalışıyor sebebi ne olabilir diye bakmadığım forum kalmadı ama net bir teşhis koyamadım.
Geçen hafta bizim İkitelli sanayideki emektar ustaya götürdüm aracı. Bilgisayara bağladılar, herhangi bir arıza kodu vermedi. Usta akün sağlam, şarj dinamosu da canavar gibi basıyor dedi. Kızdırma bujilerini söktü baktı, onlarda da sıkıntı yokmuş. Yakıt filtresini daha yeni periyodik bakımda, yaklaşık 3 bin km önce değiştirtmiştim. Usta en son mazot pompası basıncı geri kaçırıyor olabilir, akşamdan sabaha kadar yakıt borusundaki basınç düşünce ilk çalıştırmada yakıt gelene kadar marş basar durur dedi ama bana çok inandırıcı gelmedi. Çünkü gün içinde 5-6 saat beklese bile tek seferde alıyor, sadece gece boyu bekleyip sabah soğuk motorla çalıştırırken bu işkenceyi yapıyor.
Kendi imkanlarımla biraz kurcalayayım dedim; elektrik tesisatındaki soketlerde bir temassızlık ya da oksitlenme olabilir mi diye şüphelendim. Acaba krank mili sensörü soğukta saçmalıyor olabilir mi? Ya da yakıt hattındaki geri dönüş valfi arızalandı da mazot depoya geri mi kaçıyor? Bu tarz bir durum başına gelen, nokta atışı şu parçaya baktır diyen var mı? Sabahları o soğukta marş süresini uzattıkça marş motorunu da marş dişlisini de elfe vereceğiz diye korkuyorum. Tecrübeli ustalardan ve araç sahiplerinden acil tavsiye bekliyorum.