2011 model 185.000 kmdeki Peugeot 207 1.4 HDi aracım yaklaşık iki aydır seyir halindeyken birden stop ediyor. Yolda giderken çat diye motor gidiyor, göstergede tüm arıza ışıkları yanıyor ama sağa çekip marşa bastığımda tık sesi bile gelmiyor. Sadece motor kaputunun altındaki sigorta kutusu tarafından çıt çıt diye bir röle sesi geliyor, o kadar. İlk başlarda haftada bir yapıyordu, artık günde iki üç kez yapmaya başladı. Sanayideki kendi ustama götürdüm, bilgisayara bağladı ama OBD cihazı beyinle iletişim kuramadı. Usta bunda beyin besleme hatası var, muhtemelen sigorta kutusunda oksitlenme olmuş dedi, kutuyu söküp sprey sıktı, temizledi gönderdi. İki gün sonra otobanda sol şeritte 110la giderken yine stop etti, arkadaki tır biçiyordu az kalsın, canımızı zor kurtardık.
Bu sefer pompacıya ve başka bir oto elektrikçiye gösterdim. Elektrikçi krank mili sensörü ısınınca akımı kesiyor, o yüzden beyin kendini korumaya alıp stop ettiriyor dedi ve sensörü değiştirdi. Düzeldi diye sevinirken ertesi gün işe giderken araba yine yolda yığıldı. En son başka bir usta EGR valfi kurum bağlamış, mekanik sıkışma yapıyor ondan stop ediyor dedi, onu da söktürüp temizlettim ama nafile. Araba resmen saatli bomba gibi, ne zaman nerede stop edeceğini bilmeden korkuyla direksiyon sallıyorum. Sanayiye döktüğüm paranın, çektiğim stresin haddi hesabı kalmadı. Arıza bir türlü nokta atışı tespit edilemiyor, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor.
Bu arabayı haftaya değerinin biraz altına esnafa verip kurtulmayı kafaya koydum. Sanayide usta usta gezmekten, çekici aramaktan gerçekten ruh hastası oldum. Bütçem 550-650 bin TL civarı. Beni sanayiye düşürmeyecek, parçası ucuz, elektrik tesisatı böyle nazlı olmayan ve yarın öbür gün satmak istediğimde hemen elden çıkarabileceğim bir araba bakıyorum. Kafamda üç tane model var: Egea mı Symbol mü Clio mu tercih etmeliyim? Hangisinin kronik derdi, elektrik arızası daha az olur ve beni üzmez? Özellikle bu araçları aktif kullanan, şirketinde koşturan veya taksici esnafı olan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.