Bizim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 TDCiın muayene zamanı geldi çattı, araba şu an 215.000 kmde. Geçen hafta sanayideki bizim usta Hüseyin’in yanına çektim arabayı, genel bir ön hazırlık yapalım dedik. Arabanın altını kaldırınca fark ettik ki karter tapasının oralardan hafif bir yağ terletmesi var, ayrıca motor bölümündeki egr valfi de dışarıya hafif yağ kusmuş. Usta bunda bir şey yok, yağ kaçağı değil terletme bu, muayeneden geçer dedi ama benim içim hiç rahat değil. Bir de sol arka tekerin abs sensörü kablo soketinde hafif bir oksitlenme olmuş, bazen gösterge panelinde abs ışığını yakıp söndürüyor. Sigorta kutusu üzerindeki röleleri falan temizledik, ışık söndü ama istasyona gidince orada anlık yanarsa kalır mıyım korkusu var.
Usta her ne kadar geçer abi kafana takma dese de internette okuduklarım kafamı çok karıştırdı. Kimisi motor yağ terletmesine ağır kusur yazıyorlar kalırsın diyor, kimisi motor numarasının okunmaması veya egzoz borusundaki ufak tefek paslanmalar hafif kusurdur sıkıntı olmaz diyor. Şanzımandan gelen hafif terletmeler, silecek fiskiyelerinin birinin tıkalı olması veya far ayarının bozuk olması gibi durumlar tam olarak nasıl değerlendiriliyor? Benim sol ön farın ayarı biraz aşağı bakıyor, muayene istasyonunda far ayar cihazına soktuklarında bundan dolayı direkt kalır mıyım? Neticede muayene ücretleri de uçtu gitti, kalıp da bir daha muayene tekrarıyla, sırasıyla uğraşmak istemiyorum.
İstasyona gitmeden önce arabada ne var ne yok kendim tek tek kontrol etmek istiyorum. Bu aralar TÜVTÜRK kuralları da sürekli güncelleniyor, eski hafif kusurlar ağıra çevrilmiş falan diye duyumlar aldım. Son dönemde güncel listeye göre muayenede hafif kusurlar nelerdir, tecrübeli arkadaşlar bir el atabilir mi? Benim bu abs sensörü soketindeki temassızlık, motor ve şanzımandaki yağ terletmeleri ya da far ayarının bozuk olması ağır kusura girer mi? Başına yakın zamanda gelen varsa, güncel tecrübelerini ve hafif kusur listesini paylaşırsa çok sevinirim, ona göre hafta içi sanayide eksikleri tamamlayıp öyle randevu alacağım.