Kategori ID: ID 6 (Araç Alım Satım)
Beyler dün başıma gelen olaydan sonra kafayı sıyırmak üzereyim, acil tecrübeli arkadaşların fikrine ihtiyacım var. 2011 model Volkswagen Golf 1.6 TDI 165.000 kmde bir araç buldum, sahibiyle anlaştık noter sırasına girdik. Plakayı da kendi memleketimin koduyla değiştirmek istiyordum, işlemler esnasında noter veznesine araç alırken plaka değişikliği ücreti olarak ne istedilerse kuruşu kuruşuna ödedik, satışı üzerime aldım. Noterden çıktım, daha 5 kilometre gitmeden otobanda araba birden çekişten düştü, göstergede kızdırma bujisi yanıp sönmeye başladı ve ardından motor arıza lambası turuncu yandı. Şaka gibi, arabayı yeni almışım daha sevinemeden yol kenarına çekmek zorunda kaldım.
Hemen en yakın sanayiye çekiciyle çektirdik arabayı. Ustaya bilgisayarı bağlattık, cihazda direkt EGR valfi konumlandırma hatası ve egzoz hattındaki oksijen sensörü devre arızası listelendi. Usta hata kodlarını sildi, kroniktir bunlarda, belki tesisatta anlık temassızlık yapmıştır bir tur at gel dedi ama dükkandan çıkar çıkmaz araba yine yığıldı ve limp moda (koruma moduna) geçti. Üstüne üstlük kaputu açıp kontrol ettiğimizde ana sigorta kutusu etrafından hafif bir yanık kokusu aldık, usta rölelerden birinin aşırı ısındığını ve tesisatta oksitlenme olabileceğini söyledi.
Daha yeni aldığım arabaya ilk günden böyle masraf çıkması canımı acayip sıktı. Hem noter masrafı, hem o ödediğimiz araç alırken plaka değişikliği ücreti derken cepten bir dünya para çıktı, bütçeyi zaten ucu ucuna denkleştirmiştim. Şimdi bir de bu sensör, beyin ve tesisat işleri çıktı başıma. Aranızda daha önce bu 1.6 TDI motorlarda benzer EGR veya sensör arızası yaşayıp nokta atışı revizyonla kurtaran var mı? Yoksa komple parça değişimi mi gerekiyor? Bilgisi olanlar acil bir akıl verirse çok sevinirim, uykularım kaçtı resmen.