Beyler selam, başım 2017 model 132.000 kmdeki Fiat Egea 1.4 Fire aracımın motoruyla ciddi dertte. Aracı ikinci el olarak 90 bin km civarında aldım, ilk zamanlar her şey çok güzeldi ama son 1 yıldır resmen bagajda 1 litre yağ kutusuyla gezmeye başladım. İlk başlarda 3000-4000 kmde yarım litre kadar eksiltiyordu, sanayideki ustama götürdüm bu motorlar kronik olarak hafif yağ eksiltir, 5w-30 yerine 5w-40 koyalım geçer, kafana takma dedi. Yağı değiştirdik, ancak sorun azalacağına daha da arttı. Şu an araba yaklaşık 1000-1200 km aralığında neredeyse 1 litreye yakın Selenia yağ tüketiyor. Sabahları ilk çalıştırmada egzozdan hafif maviye çalan bir duman atıyor, ısınınca duman kesiliyor ama o yanık kokusu içeride hissediliyor.
Geçen hafta başka bir ustaya daha gösterdim. Bujileri söktük, bujilerin dişlerinde ve ateşleme ucunda bariz yağlanma tespit ettik. Usta direkt silindir kapağının sökülmesi gerektiğini, subap lastikleri ve yağ segmanlarının aşınmış olabileceğini söyledi. Hatta kompresyon testi yapalım dedi ama dürüst olmak gerekirse hemen motoru açtırmak, rektifiyeciye girmek istemiyorum. İnternette araştırırken karter havalandırma sistemi üzerindeki PCV valfi arızalandığında veya tıkandığında da motorun yağı emme manifolduna çekip yaktığını okudum. Bu valf tıkandığı için mi bu kadar yüksek miktarda yağ eksiltir yoksa sorun gerçekten mekanik segman aşınması mıdır emin olamadım.
Benzer durum yaşayan, motor açtırmadan bu işi kurtarabilen var mı? Aranızda net olarak Egea 1.4 fire yağ yakma sorunu çözümü bulan, PCV valfi değişimiyle veya farklı bir motor yağı/katkı kombinasyonuyla (örneğin Liqui Moly MoS2 veya Ceratec gibi) bu tüketimi makul seviyelere çeken oldu mu? Yoksa çaresizce sanayinin yolunu tutup piston, segman, subap ne varsa revizyona mı sokacağız? Tecrübeli arkadaşlardan ve ustalardan acil yönlendirme bekliyorum.