Beyler selam, başıma gelen can sıkıcı bir mevzuyu paylaşıp tecrübeli arkadaşlardan akıl almak istedim. Altımdaki araba 2013 model Renault Megane 3 1.5 dCi, şu an orijinal 210.000 kmde. Yaklaşık iki hafta önce Ankara-Eskişehir yolunda gece karanlığında kaçamadığım, bayağı derin bir çukura sağ ön tekeri çok sert vurdum. O an çat diye bir ses geldi, jantı eğdik herhalde dedim ama durup baktığımda lastikte veya jantta görsel bir hasar göremedim. Fakat o günden sonra arabanın gidişi bariz değişti. Şu an düz yolda giderken direksiyonu tam ortaladığımda araba resmen şerit değiştirir gibi sağa çekiyor. Arabanın düz gitmesi için direksiyonu hafif sola doğru eğri tutmak zorunda kalıyorum. Bir de hızım 90-100 km/s civarına geldiğinde direksiyonda tatlı bir titreme başlıyor, sanki ön takımda bir şeyler can çekişiyor gibi.
Geçen gün bizim sanayideki emektar Şahin Ustanın dükkana çektim arabayı. Şahin Usta arabayı liftle kaldırdı; sağ ön tekeri eliyle sallayıp boşluk var mı diye baktı. Alt takımda rotil, salıncak burçları ve askı rotu gibi parçaları kontrol etti. Görünürde herhangi bir kopma veya yamulma olmadığını, ama direksiyon kutusu içindeki dişlilerde hafif bir boşluk olabileceğini söyledi. Kendisinde bilgisayarlı rot-balans makinesi olmadığı için beni sanayideki başka bir rotçuya yönlendirdi. Ancak gitmeden önce internette biraz araştırma yaptım ve kafam iyice karıştı. Kimi direksiyon açı sensörü kalibrasyonu bozulmuştur diyor, kimi amortisör üst takozu yamulmuştur, rotla düzelmez diyor.
Sizce bu yaşadığım sorunların doğrudan sebebi ön takım mıdır? İşin uzmanı arkadaşlara sormak istiyorum; rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır, bunun en net ve kesin belirtileri nelerdir? Lastiklerin içten ya da dıştan düzensiz aşınması (diş yemesi) illa hemen başlar mı yoksa zamanla mı ortaya çıkar? Boş yere direksiyon kutusunu veya sağlam olan rot başı ve rotillerimi değiştirmek istemiyorum. Tecrübelerinizi ve yönlendirmelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, şimdiden eyvallah. (Kategori: ID 7)