Bizim 2015 model Opel Astra J kasa 1.4 Turbo benzinli makine var, daha 118.000 kmde tertemiz araba ama şu ara acayip sinir bozucu bir elektronik problemle karşı karşıyayım. Geçen hafta otobanda giderken bir anda göstergede TPMS arıza lambası turuncu turuncu yanıp sönmeye, sonra da sürekli yanık kalmaya başladı. Hemen sağa çekip lastikleri kontrol ettim, gözle görülür bir inme veya patlak yoktu. En yakın benzinliğe girip dijital saatle dört tekerin de havasını tek tek ölçtüm; hepsi nizami 32 psi basılı duruyor. Yani lastik sensörü sönmüyor havada eksik değil ama ekranda hala lastik basıncını kontrol edin uyarısı göz kırpıyor. Direksiyondaki menüden set tuşuna basılı tutup kalibrasyon yapmayı deniyorum, sistem algılıyor gibi bip sesi çıkarıyor ama iki dakika yola çıktıktan sonra o lanet sarı lamba kadraja geri geliyor.
Hafta sonu bu işlerden anlayan bizim sanayideki lastikçi İbrahim Ustaya çektim arabayı. Lastikleri tek tek söküp jant içindeki sensörleri kontrol etti. Usta bunlarda oksitlenme mi var, yoksa piller mi bitti? dedim. Adam elindeki frekans ölçer cihazla teker teker baktı, sol ön lastiğin içindeki TPMS sensörü bazen sinyal gönderiyor bazen hiç algılanmıyor dedi. Ama işin garibi, bazen de sistem komple sapıtıyor, dört tekeri birden ekranda çizgili gösteriyor. Bizim usta işin içinden tam çıkamadı, Bu sadece mekanik bir şey değil abi, sen bir elektrikçiye git; konfor beyni (BCM) veya sigorta kutusunda bir temassızlık olabilir, belki de araç beyni hata kodunu hafızadan silemiyordur diyerek beni oto elektrikçiye pasladı.
Elektrikçi usta OBD cihazını bağladı, sistemde iletişim arızası (DTC kodu) veriyor. Lastik basınç kontrol modülüyle alakalı bir yazılım uyuşmazlığı veya doğrudan jant içindeki sensörün pilinin tamamen bitmesi yüzünden bu arızayı tetiklediğini söylüyor. Fakat yeni orijinal sensör için dünya para istediler, yan sanayi takarsak da araç beyni bunu hemen kabul eder mi, yoksa yine aynı arıza ışığını yakmaya devam eder mi emin olamadık. Başına böyle bir durum gelen var mı? Lastiklerin havası tam olmasına rağmen bu arıza lambasını kalıcı olarak söndürmenin, sistemi resetlemenin pratik bir yolu var mıdır? Yoksa direkt sensörün yenisini alıp beyne kodlatmak mı gerekiyor? Değerli tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, sanayide boşa para harcamayalım.