2012 model 185.000 kmdeki Honda Civic FD7 aracımda yaklaşık 3 haftadır çözemediğim bir tekleme ve gaz yememe sorunu var. Araba benzinde çalışırken adeta saat gibi, en ufak bir sarsıntı ya da devir dalgalanması hissetmiyorum. Ancak ne zaman ki motor ısınıp düğmeden çıt sesi gelerek LPGye geçse araba sapıtmaya başlıyor. Özellikle sabahları ilk geçiş anında motor feci şekilde sallanıyor, gaza yüklendiğimde ise araç yığılıp kalıyor. Sanki arkadan birisi arabayı halatla geriye doğru çekiyormuş gibi bir çekiş kaybı yaşıyorum. Yokuş yukarı çıkarken gazı kölesem bile devir yükselmiyor, araç hantallaşıyor. İşin garip tarafı gösterge panelinde herhangi bir motor arıza lambası da yakmadı ama gaz kesici valf kısmından arada bir düzensiz tıkırtı sesleri geliyor.
Dün bizim sanayideki LPGciye çektim arabayı, durumu anlattım. Ustaya bilgisayara bağlattım; MAP sensörü verilerine baktığında basınç değerlerinin çok düzensiz olduğunu, regülatör basıncının sürekli dalgalandığını söyledi. Bana direkt Usta sen bu arabaya en son ne zaman bakım yaptırdın, LPG filtresi ne zaman değişir biliyor musun, enjektörleri tıkamış olmayasın? diye sordu. Doğrusu arabayı ikinci el aldığımdan beri yaklaşık 30 bin kilometre oldu ve gaz filtresine hiç dokunmadım, benden önceki sahibinin de ne zaman değiştirdiğini hiç bilmiyorum. Regülatör üzerindeki sıcaklık sensörü kablolarında hafif bir oksitlenme bulduk, temizledik ama tekleme sorunu hiç geçmedi. Usta, filtrenin artık tamamen dolduğunu ve enjektörlere pis gaz göndererek sistemi tıkadığını iddia ediyor.
Şimdi sizlere danışmak istediğim birkaç konu var. Gerçekten bu LPG filtresi ne zaman değişir, bunun standart bir değişim kilometresi ya da periyodu var mıdır? Filtrenin tamamen tıkanması durumunda gaz kesici valf veya regülatör (beyin) gibi hassas parçaların bozulma ihtimali nedir? Sadece filtre değişimi ve enjektör temizliği yaptırarak bu silkeleme ve yığılma sorunundan tamamen kurtulabilir miyim, yoksa başka bir arıza arayışına girmeli miyim? Benzer bir tekleme sorunu yaşayıp filtre değişimiyle çözen varsa tecrübelerini paylaşırsa çok memnun olurum.