Focus 3 kasa 2014 model 1.6 TDCi Trend X aracım var, şu an 182 bin kmde. Geçen sene farların aydınlatması yetersiz geldiği için halojen ampulleri söküp yerine piyasada çok övülen fanlı H7 led xenon kitlerden taktırdım. İlk başlarda çok memnundum fakat geçen ay sağ far arada bir pırpır yapmaya, kendi kendine sönüp geri yanmaya başladı. Sanayide elektrikçi usta far beyni kısmına ve sigorta kutusuna baktı, soketlerde hafif oksitlenme olmuş dedi, temizleyip geri taktı. Şu an yanmasında sorun yok ama far ayar motoru sanki tam stabil çalışmıyor, far yükseklik ayarı yaparken sağ taraf bazen takılı kalıyor.
Asıl canımı sıkan mevzu haftaya TÜVTÜRK muayenem var. Benim farlar merceksiz tip, yani doğrudan düz fara led ampul takılı durumda. Sanayideki usta merceksiz led xenon far muayeneden geçer mi emin değilim, ağır kusur yazıp bırakabilirler dedi, kafamı çok karıştırdı. Kimisi hafif kusurla geçiyor diyor, kimisi mercek olmadığı için far deseni düzgün çıkmaz, doğrudan kalırsın diyor. Başına gelen var mı, muayene öncesi söküp orijinal sarı ampulleri mi takayım?
Bir de bu merceksiz ledlerin yaydığı ışık dağıldığı için karşıdan gelenin gözünü alıyor diye duydum, far ayar cihazına soktuğumuzda da çizgi net çıkmıyor. Eğer led xenon far muayeneden geçer mi sorusuna kesin bir cevap bulamazsam hafta sonu sanayide usta usta gezip boşuna orijinal ampul aramakla uğraşacağım. Aracın elektrik sistemine, far sensörü veya can-bus devresine zarar vermeden bu muayene işini nasıl hallederiz? Tecrübeli olanlar bir yol gösterirse çok sevinirim.