2014 model Ford Focus 1.6 TDCi Titanium paket arabam var, araç şu an 185.000 kmde. Geçen hafta akşamüstü tünele girdiğimde fark ettim, normalde tünele girer girmez saniyesinde yanan farlar tık demedi. Gösterge panelinde herhangi bir arıza lambası falan da yakmıyor ama ne yaptıysam otomatik konumda far sensörü çalışmıyor. Hava zifiri karanlık olsa bile far anahtarını Auto konumuna getirdiğimde ne kısa farlar yanıyor ne de kadran aydınlatması devreye giriyor. Farları elle manuel açtığımda ise sorunsuz yanıyor, yani ampullerde veya tesisatın genelinde bir problem yok ama otomatik sistem tamamen iptal olmuş durumda.
Hafta sonu bizim sanayideki elektrikçi Mustafa Ustaya götürdüm arabayı. Direksiyon altındaki panelden sigorta kutusunu açtı, şemaya bakıp far sensörünün bağlı olduğu sigorta elemanını kontrol etti ama orada hiçbir yanık veya patlak bulamadı. Daha sonra aracı bilgisayara bağladık, orada yağmur ve far sensörüyle alakalı bir iletişim hatası kodu verdi. Usta ön camın üstündeki dikiz aynasının arkasında duran jöleli sensör modülünü söktü. Soket pinlerinde hafif bir oksitlenme olabileceğinden şüphelendi, buraları temizleyip kontak spreyi sıkıp geri taktı ama yine de değişen bir şey olmadı.
En son bunun gövde kontrol modülü yani konfor beyni tarafında yazılımsal bir kilitlenme veya donanımsal bir arıza olabilir, iyi bir beyinciye göstermen lazım diyerek beni yönlendirdi. Aracın ön camı falan da yakın zamanda değişmedi, durup dururken gitti sistem. Başına daha önce böyle bir durum gelen veya bu arızayı çözen var mı? Beyne müdahale ettirmeden önce kontrol edebileceğimiz başka bir yer var mıdır, kronik bir röle sorunu falan olabilir mi? Değerli tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.