Geçen sene bütçeyi denkleştiremediğim için kışlıkları sökemedim ve 2014 model 165.000 km’deki Opel Astra J 1.4 Turbo aracımı bütün yaz boyunca kış lastikleriyle kullandım. Kendi kendime Kış lastiği yazın kullanılırsa ne olur en fazla biraz yakıt artar diye düşünmüştüm ama havalar ısındıkça işin rengi tamamen değişti. Özellikle temmuz ve ağustos sıcağında otobanda 100-110 km hıza çıktığımda arabanın içini tarif edilemez bir uğultu kaplamaya başladı. Virajlarda araba resmen altımdan kayıyor gibi hissettiriyor, direksiyon tepkileri aşırı hantallaştı ve en ufak frende araba hemen kıç atmaya meyilleniyor.
Geçen hafta bu uğultu ve yol tutuş kaybı canıma tak edince sanayinin yolunu tuttum. Lifte kaldırdığımızda ön takımdaki felaketi kendi gözlerimle gördüm. Sıcak asfaltta kış lastiğinin o yumuşak hamuru resmen erimiş ve aşırı sürtünmeden dolayı tekerlek poryasının çevresindeki ABS sensörü kablolarında yüksek ısıdan kaynaklı oksitlenme meydana gelmiş. Usta tekeri söktüğünde sensörün okuyucu kafasının da eriyen lastik çapaklarıyla kapandığını gösterdi. Zaten son zamanlarda göstergede ABS ışığı ara ara yanıp sönüyordu, meğer sebebi buymuş.
Dahası, erken devreye giren ABS sistemi yüzünden fren merkezindeki hidrolik basınç valfi de sürekli yük altında kalıp yıpranmış ve hafiften hidrolik kaçırmaya başlamış. Şimdi sormak istediğim, bu şekilde kışlıkları yazın sömürerek kullanan başka birileri var mı aramızda? Sadece yeni bir yazlık lastik seti alsam bu yol tutuş ve uğultu problemi tamamen çözülür mü, yoksa oksitlenme yapan o soketleri ve fren basınç valfi gibi teknik parçaları da komple revizyona sokmam gerekir mi? Tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse çok sevinirim.