Elimde 2012 model, şu an 185 bin km’de olan Opel Astra 1.4 Turbo bir araç var ve yaklaşık üç aydır motor arıza lambasıyla başım ciddi şekilde belada. Özellikle dik rampa yukarı çıkarken veya otobanda ani hızlanmak isteyip gaza yüklendiğimde araba bir anda yığılıyor, sanki arkadan birisi halatla çekiyormuş gibi kasılıyor. İlk başlarda rölantide hafif bir titremeyle kendini belli etmişti, çok önemsememiştim ama geçen hafta uzun yolda giderken ekranda birden motor gücü azaltıldı uyarısı verdi ve araç resmen çekişten düştü, gaz pedalına bassam da tepki vermedi. Kenara çekip kontağı kapatıp açınca düzeliyor gibi yapıyor ama 10-15 kilometre gitmeden aynı arızayı tekrarlıyor.
Hemen bizim sanayideki tanıdık ustaya götürdüm, cihazı bağladık ve MAP sensörü hatası verdi. Usta ilk başta bunun kablo soketinde oksitlenme var, temassızlık yapıyor dedi, sprey sıkıp temizleyip geri taktı. Bir gün boyunca sorunsuz bindim ama ertesi gün yokuş yukarı zorlayınca yine aynı arıza lambasını yaktı. Bu sefer işinin ehli dedikleri başka bir özel servise gittim. Oradaki usta da turbo basıncını ölçtü, wastegate valfi kaçırıyor olabilir dedi. Turbo basınç kontrol valfini değiştirdik, bujileri yeniledik ama nafile. En son usta arabanın beyin (ECU) tesisatında bir sorun olabileceğinden şüphelendi ve işin ucu açık usta usta gezmeye başladı. Arabadan resmen soğudum, sanayiye git-gel yapmaktan, usta nazı çekmekten cebimde para kalmadı, psikolojim bozuldu.
Bu arabayı en kısa sürede yaptırıp ya da bu haliyle değerini bulduğu an elden çıkaracağım. Üstüne biraz daha birikimimi ekleyip beni sanayiye düşürmeyecek, kronik sorunları olmayan düzgün bir şey bakıyorum. Kafamdaki bütçeye göre yaptığım araştırmalarda 500 bin 700 bin TL arası alınacak arabalar listesine odaklandım. Benim gibi sanayi köşelerinde sürünmek istemeyen, motoru şanzımanı sağlam, başımı ağrıtmayacak ne önerirsiniz? Japon grubundan Corolla veya Civic mi baksam yoksa o bütçelere daha yüksek modelli Megane 3 tarzı bir şeyler mi kovalasam? Bu bütçe aralığında gerçekten sorunsuz diyebileceğiniz, tecrübe ettiğiniz model tavsiyelerinizi bekliyorum.