Yemin ederim arabadan soğudum artık, sanayiye abone olduk resmen. Altımda 2013 model Ford Focus 1.6 TDCi var, araç daha yeni 168.000 km’ye geldi ama sanki ön takım dökülüyor gibi ses yapıyor. Özellikle şu son iki aydır düşük hızlarda, arnavut kaldırımlı yollara girdiğimde veya hafif stabilize toprağa saptığımda sol ön tekerin oradan lok lok tık tık diye acayip sinir bozucu bir ses gelmeye başladı. Düz asfaltta giderken en ufak bir çıt yok ama ne zaman pürüzlü yola girsem kabinin içi resmen davul çalıyor. Direksiyonu durduğum yerde sağa sola hızlıca çevirince de tıkırtıyı bariz hissediyorum. En sonunda bu ford focus direksiyon kutusu tıkırtısı canımı sıktı ve geçen hafta bizim sanayideki rot-balansçı Mustafa ustanın yolunu tuttum.
Mustafa usta arabayı lifte kaldırdı, şöyle bir tekerleri salladı, rot başlarına, rotillere, z rotlara falan baktı ama alt takımda en ufak bir boşluk veya patlak bulamadı. Sonra direksiyonu sağa sola hızlıca sallatıp eliyle direksiyon milini tuttu ve Sorun kutunun mekanik kısmında dedi. Bu kasalarda kronikmiş sanırım. EPS beyni veya tork sensörü gibi elektronik aksamda, göstergede hiçbir arıza lambası yanmıyor, direksiyonun yumuşaklığı falan da yerinde ama o mekanik boşluk insanı çıldırtıyor. Usta, direksiyon mili burcu zamanla aşındığı için milin yatakta sağa sola vurarak bu tıkırtıyı ürettiğini söyledi.
Şimdi iki arada bir derede kaldım. Kutuyu söktürüp revizyona yollasak dikiş tutar mı? Bir revizyoncu komple kutuyu söküp tornacıda yeni burç çakacağını, keçeleri yenileyeceğini söyledi ve işçilik dahil 14 bin TL fiyat çekti. Başka bir usta ise boşuna revizyona o kadar para verme, tıkırtı burcu tamir takımı alalım, plastik aparatı değiştirince ses kesilir ama 5-10 bin km sonra yine başlar diyor. Sıfır orijinal kutu fiyatlarına baktım zaten yanına yaklaşılmıyor, bütçeyi fena sarsacak. Daha önce bu sorunu yaşayıp da kesin ve uzun ömürlü çözüm bulan var mı aranızda? Revizyon yaptırsam dikiş tutar mı yoksa direkt çıkma temiz bir kutu mu baksam? Bi akıl verin, arabadan soğudum vallahi.