Beyler dün bizim 2012 model Golf 1.4 TSI makineyle (araç şu an tam 182.000 kmde) muayeneye gittik ama tam bir hayal kırıklığı yaşadık. Muayene istasyonundaki görevli arkadaş CO (karbonmonoksit) değerlerinin limitlerin çok üstünde çıktığını söyledi ve kalma kağıdını elimize tutuşturdu. Rölantide pek sıkıntı yok gibi ama devir yükselince CO değeri 0.80lere kadar fırlıyor, normalde sınırın 0.20 civarı olması lazımmış. İlk defa başıma böyle bir iş geliyor, egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım diye kara kara düşünmeye başladım.
Hemen bizim sanayideki tanıdık ustanın dükkana çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, işin garip tarafı gösterge panelinde herhangi bir motor arıza lambası falan yanmıyor, beyinde kayıtlı aktif bir hata kodu da bulamadık. Usta direkt katalitik konvertör içi dolmuştur ya da ömrünü tamamlamıştır, komple değiştireceğiz diyerek en pahalı senaryodan konuyu açtı. Ama dükkandaki diğer kalfa da hemen katalizöre girip dünya para harcama abi, önce egzoz manifolduna, MAF sensörü değerlerine ve birinci oksijen sensörü (lambda sensörü) voltajına bakalım, zengin karışım yapıyordur dedi. Kafam iyice bulandı, EGR valfi falan da tıkalı olsa bu sorunu yapar mı emin olamadım.
Daha önce bu durumla karşılaşan, benzer sıkıntı yaşayan var mı aranızda? Boş yere katalizör gibi pahalı parçalara dünya para bayılmak istemiyorum. Egzoz sızıntısı veya basit bir sensör kablosundaki oksitlenme bile bu emisyonu bu kadar uçurur mu? Bu durumda egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım, sırasıyla hangi parçaları kontrol ettirmeliyim? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum, muayene tekrarı süresi dolmadan şu işi ucuza çözmem lazım.