Beyler dün akşam iş çıkışı başıma gelen beladan sonra arabayı çekiciyle kapının önüne zor çektirdim, kafayı yemek üzereyim. Aracım 2016 model Passat B8 kasa 1.6 TDI, henüz 142.000 kmde ve bugüne kadar bakımlarını hiç aksatmadım. Akşam arabaya bindim, marşa bastım, motor sorunsuz çalıştı ama vitesi D konumuna aldığımda ekrandaki vites göstergesi yanıp sönmeye başladı ve araba milim hareket etmedi. Geri vitese (R) alıyorum yine aynı, araç boştaymış gibi devirleniyor ama şanzıman kavramıyor. İnternette saatlerdir aratıyorum, tam olarak passat b8 dsg şanzıman vitese geçmiyo yardım durumunu yaşıyorum şu an ve ne yapacağımı şaşırdım.
Aracı stop edip biraz bekledikten sonra tekrar denedim, bu sefer ekranda sarı renkli şanzıman arıza lambası yandı ve vites kolu adeta kilitlendi, P konumundan zor çıkıyor. Kaputu açıp akü kutup başını söküp taktım belki resetler diye ama fayda etmedi. Sigorta kutusunu kontrol ettim, atan bir sigorta görünmüyor. OBD cihazına bağladığımızda hidrolik pompa ve basınç kaybı hatası kodu verdi. Geçen hafta buralarda çok feci yağmur vardı, acaba şanzıman beyni kablo soketlerine su mu kaçtı yoksa soketlerde bir oksitlenme mi var diye şüpheleniyorum. Çünkü arıza vermeden hemen önce vites geçişlerinde ufak bir kararsızlık hissetmiştim ama çok önemsememiştim.
Bugün sanayideki bir DSG ustasıyla görüştüm, telefonda mekatronik basınç tüpü gevşemiş veya çatlamış olabilir, revizyonlu tüp takarız düzelir dedi. Başka bir usta ise selenoid valf değişimi gerekebilir, hatta şanzıman kartı tamamen yanmış olabilir diyerek çok yüksek fiyatlar çıkardı. Aranızda bu sorunu daha önce yaşayan, nokta atışı çözüm bulabilen var mı? İstanbul yakasında bu işi hakkıyla ve kazıklamadan yapacak dürüst bir DSG şanzıman ustası önerirseniz çok sevinirim, araba kapıda yatıyor şu an.