2014 model Opel Astra 1.4 Turbo aracımı alalı daha yeni bir yıl oldu, kilometresi şu an 165 bin civarında. Yakıt fiyatları malum belimizi büktüğü için geçen ay başında Ankarada sanayide bilindik bir esnafta Landirenzo LPG kiti taktırdım. Taktırmaz olaydım, montaj bittiğinden beri araba dikiş tutmadı, sanayiden çıkamadım. İlk hafta araçta tekleme ve gaz yememe sorunu başladı. Ustaya geri götürdüm, önce LPG beyni üzerinde kronik bir sıkıntı olduğunu söylediler, onu revize ettiler. İki gün sonra arıza lambası yaktı, bu sefer de gaz kesici valf arızalı çıktı. En son kablo tesisatında, sigorta kutusunun oralarda bir oksitlenme tespit ettiler de araba anca düzene girdi.
Gel gelelim bu arızalarla, parça değişimleriyle uğraşırken zaman su gibi aktı gitti. LPG montajını yapan yer faturayı ve montaj projesini bana teslim edeli neredeyse 40 gün oldu. Ben arabanın mekanik sorunlarıyla, sensör arızalarıyla uğraşmaktan evrak işlerini tamamen unuttum. İnternette biraz araştırdım ama kafam çok karıştı. Kimi 30 gün içinde ruhsata işletmezsen cezası var diyor, kimi muayeneye kadar idare eder diyor. Şu an elimdeki belgelerle doğrudan notere gitsem bu yasal LPG ruhsata işletme süresi aşımı yüzünden ne kadar ceza öderim?
Bir de işin asıl korkutan kısmı, yolda çevirmede polis durdurursa aracı bağlarlar mı? Tekrar sıfırdan sızdırmazlık raporu almak ya da projeyi yeniden çizdirmek gerekir mi, yoksa sadece para cezasıyla kurtulabiliyor muyuz? Sanayideki usta hiçbir şey olmaz git cezası neyse öde ruhsata işlet diyor ama başım ağrısın istemiyorum. Daha önce bu süreyi geçirip ceza ödeyen ya da yakın zamanda ruhsata işletme işlemi yapan varsa güncel süreci anlatabilir mi?