2016 model 1.6 dCi otomatik vites (X-Tronic CVT) Nissan Qashqai aracım var, şu an 142.000 kmde. Son bir aydır özellikle dur-kalk trafikte acayip can sıkıcı bir sorunla uğraşıyorum. Rampada kalkarken ya da trafikte durduktan sonra gaza hafifçe bastığımda araba resmen kendi içinde silkeleniyor, sanki debriyaj kaçıran manuel araba gibi titriyor. Düz yolda 80-90 km hızla sabit giderken bile devir saati bir anda kendi kendine 2000 ile 3000 devir arasında inip çıkmaya başlıyor ama arabada hızlanma falan hak getire. Gaza yüklendiğimde ise sanki motor boşta dönüyormuş gibi bir uğultu geliyor ama vites geçişi falan olmuyor.
Geçen gün bizim sanayideki şanzımancıya götürdüm, aracı bilgisayara bağladık. Cihazda basınç kontrol solenoid valfi hatası ve şanzıman beyni (TCM) iletişim kopukluğu kodları çıktı. Usta, şanzıman yağının özelliğini yitirip aşırı ısındığını, bunun da valf gövdesinde (hidrolik ünite) aşınmaya sebep olmuş olabileceğini söyledi. Ayrıca şanzıman kablo soketlerinde oksitlenme olup olmadığını kontrol etmek lazım dedi ama direkt şanzıman inecek, revizyon şart diyerek çok yüksek bir masraf çıkardı. Başka bir usta ise sadece selenoid valfleri değiştirerek ya da şanzıman beynini tamir ederek kurtarabileceğimizi iddia ediyor, kafam çok karıştı.
Daha önce bu tarz bir Nissan Qashqai şanzıman sorunu yaşayan, revizyon yaptırmadan sadece parça değişimiyle ya da beyin tamiriyle çözüm bulabilen var mı? İstanbul veya çevre illerde bu CVT şanzımanlardan gerçekten anlayan, bizi doğrudan komple revizyona yönlendirmek yerine nokta atışı arıza tespiti yapacak dürüst bir usta tavsiye edebilir misiniz? Aracı bu şekilde kullanmaya korkuyorum, yolda kalırım diye ödüm kopuyor.