Elimde 2016 model Nissan Qashqai 1.6 dCi CVT şanzımanlı bir araç var, şu an tam 142.000 kmde. Yaklaşık iki hafta önce otobanda uzun yoldayken canımı sıkan bir durum başladı. Araba 110-120 km/h sabit hızla giderken birden devir saati kendi kendine dalgalanmaya, 3 bin devire fırlayıp geri düşmeye başladı ama araçta hızlanma yok. Gazı köklüyorum, motor bağırıyor ama araba gitmiyor, bariz bir şekilde kaçırma yapıyor. Bir süre sonra da alttan ince bir uğultu, ıslık sesine benzer metalik bir ses gelmeye başlıyor. Sağa çekip kontağı kapatıp açınca düzelir gibi oluyor ama 10-15 km sonra yine aynı muhabbet. Kronik Nissan Qashqai şanzıman sorunu ile sonunda biz de yüzleştik galiba.
Hemen bizim buradaki İkitelli Sanayiye çektim arabayı, tanıdık bir ustaya gösterdim. Bilgisayara bağladık, şanzıman basıncıyla alakalı birkaç hata kodu verdi. Usta Bunun şanzıman beyni (TCU) gitmiş olabilir ya da şanzıman içindeki selenoid valf tıkandığı için basınç yetersiz kalıyor dedi. Net bir şey söyleyemedi, şanzımancıya yönlendirdi. Gittiğim şanzıman ustası ise hiç kurcalamadan direkt Ağabey bu CVTlerin kaderi bu, kayış sıyırmıştır, komple revizyon lazım diyerek bana 80 bin TL fiyat çekti. Kafam darmadağın oldu, ne yapacağımı şaşırdım.
İşin garibi, araba soğukken vites geçişlerinde, kalkışlarda falan en ufak bir sarsıntı, vuruntu yok. Ne zaman şanzıman yağı ısınsa bu sıkıntıyı yapıyor. İnternette biraz araştırdım; şanzıman yağı soğutucusunun tıkanmasından ya da kablo tesisatındaki soketlerde basit bir oksitlenme durumundan bile bu arızayı tetikleyebileceğini yazmışlar. Belki de sadece basit bir basınç sensörü arızasıdır diye umut ediyorum. Daha önce başına bu tarz bir Nissan Qashqai şanzıman sorunu gelen, komple revizyon yaptırmadan valf veya beyin değişimiyle bu işi çözen var mı? İstanbul Avrupa yakasında bu işten gerçekten anlayan, bizi doğrudan komple revizyona yönlendirip soymaya çalışmayacak dürüst bir otomatik şanzıman ustası tavsiye edebilir misiniz?