Bizim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (218.000 kmde) son bir haftadır canımı sıkmaya başladı. Sabahları soğuk motorda marşa bastığımda arkadan bariz bir şekilde mavi duman kokusu ve rengi geliyor. Motor ısınana kadar bu durum yoğun bir şekilde devam ediyor, sonrasında duman biraz azalıyor gibi görünse de gaza yüklenince arkası yine toz duman oluyor. İnternette bir sürü farklı yorum okudum ama kafam iyice karıştı; egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım diye kara kara düşünürken kendimi en sonunda foruma yazarken buldum.
Geçen gün bizim sanayideki ustaya uğradım, ayaküstü şöyle bir baktı ve bunun turbosu gitmiş olabilir dedi. Turbo milinde boşluk olup olmadığını kontrol etmek için emme manifoldu tarafını sökecekti ama dükkan çok doluydu, haftaya gel detaylı bakalım deyip gönderdi. Benim aklıma PCV valfi (karter havalandırma) tıkandığı için motora yağ bastırıyor olabileceği ihtimali de geliyor. Bir de araba arada sırada motor arıza lambasını yakıyor, OBD cihazına bağladığımızda oksijen sensörü ve EGR hatası aldık ama bu duman olayıyla doğrudan bir bağlantısı var mıdır çözemedim. Motorun çekişinde çok büyük bir kayıp hissetmiyorum ama rölantide çalışırken hafif düzensizlik ve titreme var, ayrıca egzoz dumanı çiğ yağ gibi çok ağır kokuyor.
Aracın yağ seviyesini kontrol ettim, son 1500-2000 km civarında yaklaşık 1 litreye yakın yağ eksiltmiş durumda. Eğer sorun supap lastikleri veya segmanlar aşındığı için silindire yağ kaçmasından kaynaklanıyorsa motorun açılması gerekecek ki bu da şu anki piyasa şartlarında benim için çok ciddi bir masraf demek. Daha önce benzer bir tecrübe yaşayan, doğrudan bu sorunu nokta atışı çözmüş olan var mı? İlk olarak PCV valfi ve turbo revizyonu gibi nispeten daha az masraflı yerlerden mi başlamalıyım yoksa direkt motor rektefiyesine mi hazırlanmalıyım? Değerli yorumlarınızı ve usta tavsiyelerinizi bekliyorum.