Beyler selam, kafayı sıyırmak üzereyim, şu mevzuya tecrübeli birileri bir açıklık getirebilirse çok sevinirim. Elimde 2013 model 1.6 Toyota Corolla var, araba daha 158.000 kmde, temiz araç. Geçen ay arabaya sıralı sistem LPG taktırdım. Montajı yapan usta sağ olsun temiz işçilik çıkardı ama taktıktan hemen sonra araba gaz yememeye, yokuşta tekleme yapmaya başladı. Tekrar sanayiye götürdüm, bilgisayara bağladılar. LPG beyni (ECU) bağlantı soketlerinde sıkıntı varmış, ayrıca map sensörü de fabrika çıkışlı arızalı çıktı. Bir de tankın üzerindeki multivalf kısmında ufak bir gaz kaçağı tespit ettiler, neyse ki garantiden hemen sıfırıyla değiştirdiler. Enjektör kütüğündeki kablolarda da montaj esnasında ufak bir oksitlenme kalmış, onu da temizleyip hallettiler. Araba şu an canavar gibi saat gibi çalışıyor, gidişinde falan hiç sıkıntı yok.
Asıl canımı sıkan mevzu ise resmi işlemler. LPG montajı bittikten sonra usta bana faturayı, projeyi falan bir dosya halinde teslim etti. Bunu ruhsata işletmen lazım, süreyi geçirme dedi ama benim iş güç, şantiye koşturmacası derken araya bir sürü resmi tatil ve şahsi işler girdi, dosyayı resmen unuttum. Bugün faturanın kesildiği tarihe bir baktım, üzerinden tam 26 gün geçmiş. İnternette deli gibi araştırıyorum ama bilgi kirliliği diz boyu, herkes kafasına göre bir şey yazmış. Kimisi fatura tarihinden itibaren 30 gün içinde işletmezsen proje yanar, her şeye sıfırdan başlarsın, dünya para cezası ödersin diyor; kimisi de artık o eski süre sınırı kalktı, ilk muayene tarihine kadar LPG ruhsata işletme süresi esnedi, muayenede işletirsin diyor. Hangisi doğru gerçekten kafam çok karıştı.
Eğer bu LPG ruhsata işletme süresi sınırı gerçekten 30 gün ise benim işlemleri halletmek için sadece 4 günüm kalmış demektir. Bu kısa sürede işten izin alıp noterden randevu bulup ruhsatı yenilemem çok zor. Eğer bu 30 günlük süreyi geçirirsem yolda polis çevirmesine girsem ne kadar ceza yerim, araba bağlanır mı? Ya da muayene istasyonunda TÜVTÜRK bu gecikmeye ne kadar ceza keser? Projenin geçerlilik süresi gerçekten bitiyor mu, yoksa sadece para cezasıyla kurtulabiliyor muyuz? Yakın zamanda sıfırdan LPG montajı yaptırıp ruhsata işleten ya da bu süreyi geçirip ceza ödeyen arkadaşlar varsa güncel süreci bir anlatabilir mi? Şimdiden cevap yazan herkese çok teşekkürler, eyvallah.