Bizim 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an 185.000 kmde) son bir haftadır ön cama su püskürtmüyordu. Direksiyondaki kolu çekiyorum, fıskiye motorundan o alışık olduğumuz vızt sesi geliyor ama tık yok, camlara tek damla su gelmiyor. İlk başta silecek suyunun bittiğini düşündüm, bagajda duran hazır cam suyunu ekledim ama yine değişen bir şey olmadı. Silecekler çalışıyor ama su gelmediği için kuru kuru camı çiziyor, çamurlu havalarda önümü göremez oldum.
Dün sanayide bizim her zamanki elektrikçi ustaya uğradım. Kaputu açtık, usta fıskiye motorunun soketlerini falan kontrol etti, kablolarda bir temassızlık veya oksitlenme var mı diye baktı. Sonra bana döndü, Sen bu arabaya normal musluk suyu mu koyuyorsun? diye sordu. Ben de yalan yok, yaz aylarında antifrizli cam suyuna ekstra para vermemek için depoyu hep çeşmeden dolduruyordum. Usta direkt kafayı salladı, Oğlum cam suyu yerine çeşme suyu konur mu hiç, kireçten pompanın valfi de tıkanmış, fıskiye memeleri de tamamen kireç bağlamış dedi. Pompa valfi kireç tortusu yüzünden sıkıştığı için motor zorlanıyormuş, hatta sigorta kutusundaki silecek sigortasını da attırmak üzereymiş.
Usta iğneyle memeleri açmaya çalıştı, kireç çözücü falan sıktık ama sistemin içindeki o kireç tortusu tamamen temizlenmeden yine tıkanır diyor. Şimdi silecek su deposunu komple söküp temizlemek mi gerekir, yoksa bu kireci söküp atacak, hortumları zarar vermeden açacak pratik bir formül var mıdır? Gerçekten cam suyu yerine çeşme suyu konur mu diyenlere ibretlik bir tecrübe oldu bu bana. Daha önce bu sorunu yaşayıp fıskiye motoru valfini veya hortumları kireçten tamamen arındırabilen var mı? Yoksa komple motoru mu değiştireyim, ne önerirsiniz?