Bizim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an tam 185.000 kmde) son bir aydır canımı acayip sıkmaya başladı. Sabahları ilk çalıştırmada motor acayip sarsıntılı çalışıyor, gaza yüklenince de arkadan simsiyah bir duman atıyor. Sanki araba boğuluyor, nefes alamıyor gibi bir hali var. Geçen hafta dik bir yokuş yukarı çıkarken iyice bayıldı, gaza basmama rağmen devir yükselmedi. Sanayide İbrahim Ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık. Bilgisayarda direkt debimetre, yani hava akış metre hatası verdi. Usta kabloları kontrol etti, belki sokette oksitlenme vardır diye temizleme spreyi sıktı, geri taktı ama sorun çözülmedi. İnternette araştırırken kafama takıldı; maf sensörü arızası belirtileri yakıtı etkiler mi diye kendi kendime sormaya başladım çünkü araba resmen yakıtı sömürüyor, yol bilgisayarı ortalaması şehir içi 9.5 litrenin altına bir türlü inmiyor.
Usta, motor beyni yani ECU doğru hava miktarını okuyamadığı için silindirlere kafasına göre yakıt gönderdiğini söyledi. Bu durumun zamanla EGR valfi ve oksijen sensörü elemanlarına da zarar verebileceğini, onların da kurum bağlayacağını belirtti. Gerçekten de sabahları arabayı çalıştırdığım an rölantide de ciddi bir dalgalanma oluyor, devir saati kendi kendine bir yukarı bir aşağı oynuyor. Turbo devreye girerken o eski atiklik, koltuğa yapıştırma hissi tamamen kayboldu; sanki arkadan birisi arabayı geriye doğru çekiyormuş gibi kasılıyor araç.
Bu durumla daha önce karşılaşan, özellikle Focus kullanan arkadaşlardan tavsiye bekliyorum. Yeni parça alıp değiştirmeden önce özel temizleme spreyleriyle bu sensörü temizlesem kurtarır mı, yoksa direkt sıfır orijinal parça mı alayım? Bir de bu yaşadığım yakıt artışı tamamen bu durumla mı alakalıdır, gerçekten maf sensörü arızası belirtileri yakıtı etkiler mi yoksa başka bir yerde de mi kaçak arayalım? Başına gelenler tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.