Başımıza büyük bir iş aldık galiba, işin içinden çıkamadım bir akıl danışayım dedim. Üç ay önce 2011 model Volkswagen Golf 1.6 TDI araç aldım. Göstergede araba daha 142.000 kilometrede pırıl pırıl duruyordu. Aracı alırken gittiğimiz ekspertiz de motor performansı iyi dedi, kaportaya baktı onay verdi geçtik. Ancak geçen hafta göstergede motor arıza lambası ve kızdırma bujisi işareti birden yanıp sönmeye başladı. Araba da hafiften çekişten düşünce sanayideki bizim emektar Nuri Ustanın dükkana çektim arabayı. Usta hemen OBD soketi üzerinden cihazı bağladı, bilgisayardan parametrelere bakarken Abi bu araba 142 binde olamaz, enjektör geri dönüş değerleri çok yüksek, dizel partikül filtresi (DPF) doluluk oranı resmen can çekişiyor dedi.
İşin aslı şanzıman beyni (TCU) ve motor kontrol ünitesi (ECU) üzerindeki verileri derinlemesine inceleyince ortaya çıktı. ABS sensörü kayıtlarındaki tekerlek dönüş hızı logları ile gösterge panelindeki kilometre bilgisi arasında dağlar kadar fark var. Usta beyinden çektiği geçmiş kayıtlarda aracın en son 260.000 kilometrede servis rejenerasyonuna girdiğini gördü. Yani bizim arabadan en az 120 bin kilometre çekmişler. Göstergede 142 bin yazıyor ama beyindeki geçmiş hata kodları ve loglar bas bas bağırıyor. Direksiyonun sol tarafındaki aşınma, pedallardaki yıpranma ve koltuk süngerlerinin çökmesinden zaten şüphelenmeliydim, usta da uyarınca her şey oturdu.
Şimdi bu işi yapan satıcıyı mahkemeye vermeyi düşünüyorum ama öncesinde hukuki süreçte delil olması için bu durumu resmi olarak tescil ettirmem lazım. Benim gibi bu durumdan muzdarip olanlar varsa tecrübelerini paylaşabilir mi? OBD cihazı dışında, şanzıman veya motor beyninden bu veriyi netleştirmenin, değiştirilemeyen log kayıtlarını bulmanın başka bir yolu var mıdır? İkinci el piyasasında bu dolandırıcılığa düşmemek için tam olarak kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır, hangi parçaları, beyinleri ve sensör kayıtlarını kontrol ettirmeliyiz? Yardımcı olursanız çok sevinirim, uykularım kaçtı resmen.