Bizim emektar 2012 model Citroen C4 1.6 e-HDi MCP yarı otomatik araçla başım acayip dertte. Araba şu an 184.000 kmde ve son bir aydır canımı çok sıkmaya başladı. Sabahları ilk çalıştırmada hiçbir şey yokmuş gibi tıkır tıkır vitese geçen araba, ne zaman ki dur-kalk trafiğe girip biraz ısınsa hemen sapıtmaya başlıyor. Yolda giderken aniden ekranda Gearbox Fault uyarısı çıkıyor ve araç kendini korumaya alıp vitesi boşa (N konumuna) atıyor. Sağa çekip kontağı kapatıyorum, 5-10 dakika bekledikten sonra tekrar çalıştırınca hata siliniyor ama ilk rampa yukarı kalkışta veya vites 2den 3e geçerken arkadan sanki başka bir araba çarpmış gibi küt diye bir vuruntu sesi geliyor. Hemen arkasından da o meşhur Citroen C4 vites kutusu arızası uyarısı yine ekranda beliriyor.
Geçen hafta Ostimde iki farklı şanzımancıya gösterdim, ikisi de kafasına göre bir şeyler salladı. İlk usta bilgisayara bağladı, basınç düşük dedi ve direkt şanzıman beyni (aktüatör) revizyonu yapılması gerektiğini söyledi. Dünya para masraf çıkardı. Diğer usta ise beyne girmeden önce şanzıman hidrolik sıvısını, basınç tüpünü ve vites geçişlerini sağlayan elektrovalf grubunu değiştirelim, belki düzelir dedi. Soketlerde veya tesisat kablolarında bir oksitlenme ya da temassızlık olabilir mi diye sordum, onunla alakası olmaz deyip kestirip attı. Şanzıman sigortası falan mı attı acaba diye kendim kontrol ettim ama hepsi sağlam görünüyor.
Şimdi kafam iyice karıştı. Bu Citroen C4 vites kutusu arızası kronik diyorlar ama durduk yere de komple beyni revizyona sokup milyarlar harcamak istemiyorum. Aranızda daha önce bu vuruntu, boşa atma veya basınç kaybı sorununu yaşayıp sadece basit bir vites konum sensörü değişimiyle ya da yazılım güncellemesiyle kurtulan oldu mu? Yoksa gerçekten bu aktüatör beyninin değişmesi mi gerekiyor? Ankara içi bu işi hakkıyla yapacak, doğrudan sorunu tespit edecek dürüst bir usta tavsiyeniz varsa çok makbule geçer, şimdiden teşekkürler.