Beyler kafayı yemek üzereyim, 2015 model 142 bin kmdeki Golf 7 1.6 TDI aracımda acayip bir sıkıntı başladı. Özellikle İstanbul trafiğinde dur-kalk yaparken, araba iyice ısındıktan sonra 1den 2ye geçerken alt takımdan sanki araba altımdan kayıp gidecekmiş gibi silkeliyor. Bu meşhur Volkswagen DSG şanzıman titreme sorunu benim de başıma bela oldu sonunda. Sabahları soğukken hiçbir sıkıntı yok, vites geçişleri saat gibi akıyor ama ne zaman ki köprü trafiğine giriyorum, araç 1. vitesten 2. vitese geçerken resmen göğüslük sallanıyor. Yokuş yukarı kalkışlarda ise durum daha da vahim, arkadaki araca vuracağız diye korkudan el freniyle kalkacak duruma geldim.
Geçen hafta Bostancı Sanayide tanıdık bir şanzımancıya gösterdim. Bilgisayara bağladılar, mekatronik kartı üzerinde herhangi bir arıza kodu vermedi ama usta şanzıman içindeki basınç tüpünün gevşemiş olabileceğini, mekatronik beyni üzerindeki solenoid valfi grubunda aşınma veya tıkanıklık olabileceğini söyledi. Kavrama tolerans değerleri sınırda, komple set değişecek diyen de var, sadece şanzıman beyni ve valfler revize edilecek, basınç tüpü değişecek diyen de var. Kafam iyice bulandı. Arada bir de kalkışta sanki metal metale sürtüyormuş gibi gırrr diye bir ses de geliyor alt taraftan, sanki bir yerlerde yağsız kalmış dişli var gibi yoruluyor araç.
Daha önce bu durumla karşılaşan, Ankara veya İstanbulda bu işi gerçekten hakkıyla yapan, doğrudan nokta atışı teşhis koyabilecek dürüst bir DSG ustası tanıyan var mı? Kavramayı komple değiştirmeden önce mekatronik valflerini veya basınç tüpünü güçlendirilmiş olanla değiştirerek bu titremeyi çözen oldu mu, yoksa doğrudan sanayide yüksek meblağlar bayılacak mıyız? Tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse çok sevinirim, arabadan soğudum yemin ederim.