2015 model Volkswagen Passat 1.6 TDI DSG şanzıman aracım var, şu an orijinal 142.000 kilometrede. Son iki haftadır özellikle sabah işe giderken köprü trafiğinde dur-kalk yaparken acayip canımı sıkan bir durum başladı. Araba sabahları soğukken vites geçişleri pamuk gibi, hiçbir sıkıntı yok ama ne zaman ki hararet yükselip şanzıman ısınıyor, işte o zaman 1den 2ye geçerken ya da düşük hızda yarım debriyaj yaparken resmen araba beşik gibi sallanıyor. Kronikleşen Volkswagen DSG şanzıman titreme sorunu benim arabada da baş gösterdi sanırım. Dik yokuşlarda kalkarken de sanki şanzıman kendini bırakacakmış gibi bir vuruntu hissi eşlik ediyor bu sallantıya.
Geçen gün Bostancı Sanayide bir özel servise götürdim, aracı bilgisayara bağladılar. Gösterge panelinde herhangi bir arıza lambası yanmıyor, beyinde de aktif bir hata kodu görünmedi. Usta arabayla turladıktan sonra abi bu DSGlerin mekatronik basınç tüpü gevşemiş veya mikro düzeyde çatlamış olabilir, yağ basıncı düşünce kavrama tam basamaz ve titreme yapar dedi. Başka bir şanzımancıya daha gösterdim, o da doğrudan selenoid valf grubunda tıkanma olabileceğini ya da mekatronik kartı üzerindeki elektrik yollarında ısıya bağlı oksitlenme ve temassızlık olabileceğini söyledi. Biri mekatronik revizyonu diyor, diğeri direkt kavrama değişecek diyor; herkes kafasına göre bir teşhis koyuyor ama maliyetler çok yüksek olduğu için kararsız kaldım.
Daha önce bu tarz bir sorun yaşayıp nokta atışı çözüm bulan var mı? Güçlendirilmiş mekatronik basınç tüpü taktırıp bu silkelemeden kurtulan oldu mu yoksa işin sonu illa çift kavrama setini komple değiştirmeye mi çıkıyor? Anadolu yakasında bu işten gerçekten anlayan, bizi doğrudan masrafa boğmadan arızayı çözecek dürüst bir DSG ustası tavsiyeniz varsa çok makbule geçer. Şimdiden destekleriniz için teşekkür ederim.