Yazlıkta bahçe sulama fıskiyesinin azizliğine uğradık, araba günlerce kuyu suyuyla yıkanmış resmen. Benim 2014 model 185.000 kmdeki Ford Focusun ön camı ve yan camları resmen beyaz bir tabaka tuttu. İlk başta silecek suyuna sirke falan katıp çalıştırdım ama silecek fıskiyesi de tıkandı sanırım, düzgün püskürtmüyor artık. Camdaki kireç lekeleri nasıl çıkar diye internette bakmadığım yer kalmadı; sirke, limon, hatta tuz ruhu deneyenler bile olmuş ama cama ve boyaya zarar vermekten korkuyorum. Özellikle ön camdaki yağmur sensörü bölgesinde lekeler o kadar yoğun ki, sensör sapıtmaya başladı, silecekler kendi kendine en hızlı ayarda çalışıyor ya da hiç çalışmıyor.
Geçen gün bizim buralardaki sanayide camcıya gösterdim. Adam baktı, Abi bunun kireci camın içine işlemiş, pasta cila kurtarmaz, kazımak lazım dedi. Başka bir boyacı usta ise Sakın jilet vurdurma, camı çizersin, arka cam rezistansı da zarar görür, oksitlenme yapar diye uyardı. Rezistansın telleri zaten hassas, kireç yüzünden ısıtma yaparken bölgesel buğulanma kalıyor arkada. Cam fitillerinin arasına da girmiş bu kireç mereti. Kapı içindeki cam motoru ve krikosuna kadar sızıp orada bir oksitlenme veya kısa devre yaratmasından da endişe ediyorum çünkü sol ön camı indirip kaldırırken bazen gıcırtı yapıyor, sanki kireç tozları içeri kaçmış gibi.
Bu durumla daha önce karşılaşan, boyaya veya fitillere zarar vermeden bu lekeleri söküp atan bir formül bilen var mı? Piyasada satılan kireç sökücü kimyasallar yağmur sensörü ve silecek motoru gibi elektronik aksamlara zarar verir mi? Deneyip kesin çözüm aldığınız bir ürün veya yöntem varsa acil yardımlarınızı bekliyorum, yoksa bu gidişle komple ön camı değiştirmek zorunda kalacağım ki o da dünya masraf.