Beyler selam, başıma gelen ve canımı acayip sıkan bir sıkıntıyı sizinle paylaşmak, tecrübeli arkadaşlardan akıl almak istiyorum. Altımdaki araç 2014 model 1.6 TDI Volkswagen Caddy, manuel vites ve şu an orijinal 165.000 kilometrede. Bugüne kadar bakımlarını hiç aksatmadım, motor kondisyonu da gayet saat gibiydi. Ancak geçen hafta Ankara-İstanbul otobanında rampayı tırmanırken gaza yüklendiğimde inceden bir ambulans sesi gibi ses gelmeye başladı. Özellikle 1800 ile 2200 devir arasında, gaza her dokunduğumda arkadan rüzgar uğultusu ya da bildiğin ıslık sesi gibi bir ses geliyor. Gazdan ayağımı çekince ses anında kesiliyor ama hızlanmak için yüklendiğimde kabinin içine kadar duyuluyor. Bu turbo ıslık sesi normal mi yoksa yakında turboyu kucağımıza alacağımızın bir işareti mi çözemedim.
Hafta içi vakit bulup bizim sanayideki usta tanıdığa götürdum, kaputu açıp arabayı durduğu yerde biraz gazladık. Usta ilk başta intercooler hortumunda yırtık veya gevşeklik olabilir ya da MAP sensörü (basınç sensörü) tarafında bir hava kaçağı vardır dedi. Arabayı lifte kaldırıp baktılar, hortumlarda gözle görülür bir yırtık veya yağ terlemesi bulamadılar. Sonra yan dükkandaki turbo ustasına gösterdik, o da arabayla bir tur attı ve direkt abi bunun turbonun mili milimetrik boşluk yapmış, ayrıca wastegate valfi de basıncı tam ayarlayamıyor olabilir, söküp revizyona yollayacağız, en az 15-20 bin masrafı var dedi. Kafam acayip karıştı çünkü arabada duman atma, yağ eksiltme ya da çekişten düşme gibi hiçbir bariz performans kaybı yok.
Aranızda daha önce bu kilometrelerde benzer durum yaşayan oldu mu? Bazı forumlarda N75 elektrovanası ya da egzoz manifoldu contasındaki kaçakların da bu tarz sesler yapabileceğini, her ıslık sesinin turbo arızası anlamına gelmediğini okudum. Sizce doğrudan turbocunun dediğine inanıp söktürmeli miyim, yoksa başka bir yere gösterip basınç testi mi yaptırmalıyım? Değerli yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.