Kafayı sıyırmak üzereyim, aracım 2013 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT Powershift ve şu an tam 138.000 kmde. Yaklaşık 3 ay öncesine kadar tık demeyen araba, önce trafikte dur-kalk yaparken hafiften silkelemeye ve titremeye başladı, başta önemsemedim. Geçen hafta ise dik bir yokuşta durdum, kalkarken araç resmen yığıldı, gaz yemedi ve ekranda o meşhur uyarı belirdi. Sağa çekip kontağı kapattım, biraz bekleyip çalıştırınca düzeldi ama eve gidene kadar ecel terleri döktüm. Ertesi gün sabah ilk çalıştırmada geri vitese (R) takınca araba hiç tepki vermedi, sanki boştaymış gibi devir yükseliyor ama araç hareket etmiyordu.
Hemen sanayideki tanıdık bir otomatik şanzımancıya götürdüm. Bilgisayara bağladıklarında vites konum sensörü ve debriyaj aktivatörüyle ilgili hata kodları çıktı. Usta doğrudan TCM beyni değişecek dedi, kronik şanzıman beyni arızası teşhisi koydu. Başka bir oto elektrikçiye gösterdim, o da şanzıman soketlerinde zamanla oksitlenme olabildiğini, beynin sağlam olduğunu ama selenoid valf grubunda veya kablo tesisatında temassızlık olabileceğini söyledi. Kafam iyice çorba oldu, biri dünya para masraf çıkarıyor diğeri ise geçici çözümlerden bahsediyor. Araba şu an vites geçişlerinde tak diye vuruntu yapıyor, bazen de vitesleri sadece çift sayılarda (2-4-6) atıp tek vitesleri tamamen pas geçiyor.
İnternette günlerdir Ford Focus powershift şanzıman hatası hakkında yazılan her şeyi okudum ama herkes farklı bir şey söylemiş. Kimisi şanzıman yazılım güncellemesiyle kurtarmış, kimisi ise 60-70 bin TL verip komple kavrama ve çift debriyaj setini değiştirerek çözüm bulmuş. Benzer bir durumu yaşayıp nokta atışı çözüm bulabilen var mı? Sorun gerçekten beyinde mi yoksa mekanik vites çatalı sıkışmasından mı kaynaklanıyor, revizyon mu yaptırmalıyım yoksa parçayı sıfırıyla mı değiştirmeliyim? Ankara veya çevre illerde bu işi dürüstçe halledecek, esnaf gibi esnaf bir usta tavsiyenize acil ihtiyacım var.