Beyler selam, başım 2014 model 1.4 Turbo otomatik vites Opel Astra J kasa aracımın soğutma sistemiyle ciddi dertte. Araç şu an 138 bin kmde ve bugüne kadar periyodik bakımları dışında beni hiç üzmemişti. Geçen hafta otobanda rampa yukarı 110-120 km hızla giderken bir anda yol bilgisayarında motor aşırı ısındı, klimayı kapatın uyarısı belirdi. Hararet göstergesine baktığımda ibrenin bir anda 130 dereceye fırladığını gördüm. Hemen sağa çekip kontağı kapattım ve kaputu açtım. Yedek su deposunun oradan fışır fışır kaynama sesleri geliyordu, resmen antifriz basınçtan dışarı tahliye olmaya çalışıyordu. Çekici çağırıp aracı sanayiye, bizim her zamanki özel servise çektik.
Usta ilk başta fan açmıyor olabilir diye fan müşürü ve hararet sensörü soketlerini kontrol etti. Ardından aracı bilgisayara bağladık ve doğrudan termostat ısıtıcı kontrol devresi açık arıza kodunu gördük. Usta bu motorlarda bu durumun çok sık yaşandığını, kronikleşen Opel Astra J kasa termostat arızası ile karşı karşıya olduğumuzu söyledi. Detaylı incelediğimizde termostatın plastik gövdesinde de kılcal çatlaklar oluştuğunu ve oradan hafif hafif antifriz sızdırdığını fark ettik. Hatta termostat üzerindeki elektrik soketini çıkardığımızda iç kısımlarda ciddi bir oksitlenme vardı; usta eğer önlem almazsak bu sıvının kablo tesisatından süzülerek motor beynine (ECU) kadar ulaşabileceğini ve çok daha büyük masraf açacağını belirtti.
Şimdi usta gövdeyle beraber komple termostatı değiştirelim diyor ancak piyasada plastik gövde yerine metal gövdeli revize parçalar satılıyormuş. Plastik olanlar sıcak-soğuk farkından dolayı yine çatlama yapıyormuş. Aranızda bu Opel Astra J kasa termostat arızası durumunu yaşayıp metal gövdeli parça taktıran var mı? Bir de termostat değişirken hararet sensörü ve devirdaim pompasını da set olarak değiştirmeli miyim? Hararet ibresi 130u gördüğü için conta yakmış mıdır diye içim içimi yiyor, motor yağ kapağında köpürme veya suya yağ karışma durumu şimdilik yok ama bu konuda tecrübeli olanlar bir yol gösterirse çok sevinirim.