Başım 2011 model Ford Focus 1.6 TDCi (218.000 kmde) aracımın garip arızasıyla dertte. Geçen hafta salı akşamı arabayı her zamanki gibi evin önüne sorunsuz park ettim. Çarşamba sabahı işe gitmek için kontağı çevirdim; marş motoru canavar gibi dönüyor, aküde veya elektrikte en ufak bir zayıflık hissi yok ama motor bir türlü ateşlemiyor. Yani tam olarak marş basıyor ama araba çalışmıyor durumu yaşıyorum. Gösterge panelinde de herhangi bir sıra dışı arıza lambası yanmıyor, her şey normal görünüyor ama araba resmen inat etti.
İlk iş kaputu açıp motor içindeki sigorta kutusu üzerindeki bağlantıları kontrol ettim, belki temassızlık veya su kaçması sonucu bir oksitlenme olmuştur diye düşündüm ama her şey tertemizdi. Sanayideki kendi ustamı aradım, sağ olsun çekiciyle uğraşmayalım diye dükkandan çıkıp bilgisayarla yanıma geldi. OBD cihazını bağladık ama beyinde güncel hiçbir hata kodu görünmüyor. Usta ilk etapta krank mili sensörü arızasından şüphelendi, çünkü bu sensör sapıttığı zaman beyin motorun döndüğünü anlamayıp yakıtı kesiyormuş. Orada hemen yakıt pompası rölesi söküldü, yerine yenisi takıldı, soketler temizlendi ama nafile; araba yine tık demedi.
En sonunda arabayı çekiciyle sanayiye çektik. Ustalar orada yakıt hattını, filtrenin girişini falan kontrol ettiler, depodan yakıt geliyor ama enjektörlere basınçlı bir şekilde ulaşmıyor gibi bir durum var. Krank sensörünü test etmek için yenisiyle değiştirdik, araba orada tek marşta çalıştı. Tam tamam kurtulduk deyip dükkandan çıktım, ertesi sabah yine aynı kabus başladı. Şu an araba yine kapının önünde yatıyor ve yine marş basıyor ama araba çalışmıyor. Başına daha önce böyle bir şey gelen, özellikle Focus 3 kasalarda bu kronik sorunu yaşayıp nokta atışı çözüm bulan var mı? Tesisat kablolarında mı bir kopukluk var yoksa beyin mi gidici, gerçekten kafayı yemek üzereyim.