Bizim emektar 2014 model Opel Astra J kasa 1.4 Turbo (şu an tam 165.000 kmde) aracımda geçen sene ayarlı Amerikan park modülü taktırmıştım. İlk zamanlar sorunsuz çalışıyordu fakat geçen hafta sağ taraftaki sinyal sabit yanmamaya, sol taraf ise tamamen sönük kalmaya başladı. Sanayideki elektrikçi arkadaşa gösterdim, hemen kaputu açıp çamurluğun oradaki bağlantıları kontrol etti. Sorunun modülden kaynaklandığını, hatta su aldığı için bağlantı kablolarında ciddi bir oksitlenme oluştuğunu söyledi. Modülün bağlı olduğu sigorta kutusu çevresini temizleyip yeni bir sigorta taktı ama bu sefer de araç arıza lambası yaktı. Göstergede sinyal lambalarını kontrol edin uyarısı gitmiyor bir türlü. Elektrikçi bunun fıtratında var, elektrik beyni akımı yüksek algılayıp sistemi korumaya alıyor diyor.
Şimdi önümüzde muayene tarihi var, arabanın vizesi önümüzdeki ay bitiyor. Kafama takılan en büyük mesele şu: Amerikan park muayeneden geçer mi 2026 yılında durum ne olacak? İnternette çok bilgi kirliliği var; kimi ağır kusur kalırsın diyor, kimi modülü tamamen kapatırsan ya da çamurluk sinyallerini orijinal haline getirirsen hafif kusurla geçersin diyor. Bizim bu oksitlenen modül zaten şu an düzgün çalışmıyor, muayene istasyonuna girmeden önce modülün kablolarını tamamen söktürüp sistemi orijinal haline mi döndürmeliyim, yoksa sadece sigortasını çekip gitsem kurtarır mıyım? Amerikan park muayeneden geçer mi 2026 güncel yönetmeliğine denk gelen veya yakın zamanda bu şekilde muayeneye girip tecrübe eden arkadaşlar varsa acil yeşillendirsin.
Ayrıca bu elektrik beyni üzerindeki hata kodunu silmek için OBD cihazına bağlattım ama arıza lambası söndükten iki gün sonra yine yandı. Acaba modülün çektiği düzensiz akım far sensörü veya diğer aydınlatma elemanlarına da kalıcı bir zarar vermiş olabilir mi? Sanayideki usta orijinale dönmezsen tesisatı komple yakarsın diye korkuttu. Hem bu sinyal arıza lambasından kurtulmak hem de muayenede tek seferde geçmek için en mantıklı yol nedir, tecrübeli ustalar ve forumdaşlar bir el atsın lütfen.