Beyler kafayı sıyırmak üzereyim, arabada öyle garip bir arıza başladı ki sanayideki ustalar bile işin içinden çıkamadı. Aracım 2013 model Ford Focus 1.6 TDCi, şu an orijinal 187.000 kmde. Yaklaşık iki hafta öncesine kadar tık demeden çalışan araba, geçen gün otobanda giderken birden yığıldı. Pedala basıyorum ama araba tepki vermiyor, devir kendi kendine düşüyor ama stop da etmiyor. Yani kelimenin tam anlamıyla araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden yapabilir bunu? İşin ilginç tarafı, sağa çekip kontağı kapatıp açınca araba hiçbir şey olmamış gibi saat gibi çalışmaya devam ediyor. Bazen 50 km boyunca hiç yapmıyor, bazen de otobana çıktıktan 10 dakika sonra ardı ardına tekrarlıyor.
Geçen hafta bizim sanayideki emektar ustaya götürdüm arabayı. Bilgisayara bağladık fakat beyinde aktif bir arıza kodu görünmüyor, her şey normal çıkıyor. Usta ilk başta EGR valfi dolmuştur, kurumdan dolayı konumunu ayarlayamıyordur dedi. Söktük, güzelce temizledik ve geri taktık. Hazır el değmişken debi metre (MAF sensörü) ve soketlerini kontrol ettik. Soketlerde oksitlenme falan da yoktu ama yine de kontak sprey sıkıp temizledik. Mazot filtresini daha yeni değiştirmiştim ama acaba pislik mi geldi diye şüphelenip onu da orijinal parça ile yeniden değiştirdik. Deneme sürüşüne çıktık, her şey normaldi ama dün akşam eve dönerken yine aynı sorunu yaptı. Tam sol şeritte hızlanırken araba bir anda yığıldı, arkamdaki tır korna çalınca ecel terleri döktüm resmen.
Şimdi başka bir elektrikçi usta krank mili konum sensörü ya da direkt gaz pedal konum sensöründen şüpheleniyor. Bazen bu sensörler anlık olarak sinyal keser, motor beyni de güvenlik için yakıtı keser ama sisteme her zaman hata kaydı düşmeyebilir diyor. Kronik bir kablo tesisatı temassızlığı da olabilirmiş. Aranızda bu tarz bir durum yaşayan, özellikle bu model araçlarda bu sorunu tecrübe edip çözebilen var mı? Nokta atışı şuraya baktır diyebileceğiniz bir yer varsa yönlendirmenizi bekliyorum, arabaya binmeye korkar oldum.