Beyler başım dertte, dün bizim 2011 model emektar Golf 6 1.6 TDI (araç şu an 224.500 kmde) arabayı muayeneye götürdüm. Muayene öncesi her şey normal görünüyordu, ne bir arıza lambası yanıyor ne de gidişinde, çekişinde en ufak bir sıkıntı hissediyordum. Ama emisyon ölçüm cihazına bağladıklarında değerler resmen tavan yaptı, simsiyah duman attı aletin içinde. Görevli arkadaş Abi bu değerlerle bu araba geçmez, duman yoğunluğu limitin çok üzerinde diyerek raporu elime tutuşturdu. İstasyondan çıkarken kara kara düşünmeye başladım; egzoz muayenesi geçmedi ne yapmalıyım diye oradaki görevliye danıştım, Bir egzozcuya git, carbon clean yaptır ya da filtrelere baktır deyip gönderdi.
Raporu alır almaz bizim sanayideki tanıdık ustanın yanına çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, aslında gösterge panelinde motor arıza ışığı yakmıyordu ama beyinde geçmişten kalan bir oksijen sensörü (lambda) hatası ve EGR valfi konumlandırma arızası kaydetmiş. Usta hemen Katalitik konvertör dolmuştur ya da EGR kurum bağlamıştır, bunlar bu kilometrelerdeki TDI motorlarda çok sık yapıyor dedi. Katalizörü söktürüp temizletsek kurtarır mı yoksa direkt değiştirmek mi gerekir emin olamadık, çünkü yenisinin fiyatı dudak uçuklatıyor. Bir diğer egzozcu ise hiç parçaları kurcalatmadan önce depoya kaliteli bir enjektör temizleyici katkı atıp otobanda yüksek devirde 30-40 kilometre koşturmamı, motorun içindeki kurumu ancak böyle atabileceğimi söyledi.
Şimdi kafam iyice karıştı, bütçem de şu ara biraz kısıtlı olduğu için nokta atışı bir çözüm arıyorum. Boş yere katalitik konvertör veya sensör gibi pahalı parçaları sıfırıyla değiştirmek istemiyorum. Tekrar muayene hakkımı yakmamak için de önümde kısıtlı bir süre var. Benzer durumu yaşayan, özellikle dizel araçta bu emisyon yüksekliği sorununu masrafsız veya mantıklı bir yolla çözen var mı? Katalizör temizleme sıvıları gerçekten işe yarıyor mu, yoksa sanayide direkt EGR temizliği mi yaptırmalıyım? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.