Beyler kafayı yemek üzereyim, 2012 model 1.6 TDCi Ford Focus Trend X paket arabam var, şu an tam 218.000 kmde. Yaklaşık 3 aydır çözemediğimiz bir tekleme, çekişten düşme ve yığılma sorunu yaşıyorum. Araba özellikle 2000 devire gelince sanki arkadan biri çekiyormuş gibi kasılıyor ve egzozdan simsiyah duman atıyor. Sanayide gitmediğim usta, göstermediğim servis kalmadı. İlk gittiğim usta EGR valfi kurum bağlamış, temizleyelim geçer dedi, söktük temizledik ama nafile. Sorun devam edince başka bir özel servise götürdüm, onlar da cihaz bağlayıp debimetre yani MAF sensörü arızalı dediler. Dünyanın parasını verip orijinal parçayla değiştik ama araba yine aynı.
Geçen hafta en son mahalledeki elektrikçiye bıraktım arabayı, belki tesisattandır diye. Tesisatı kurcalarken motor beyni soketlerinde hafif bir oksitlenme tespit ettiler. Onları özel spreylerle temizlediler, sigorta kutusundaki röleleri falan tek tek kontrol edip oksitlenen yerleri zımparaladılar. Ama araba hala soğukken gaz yemiyor, yolda giderken de aniden motor arıza lambası yakıp kendini korumaya alıyor. Usta en son bunun tesisatının komple sökülüp incelenmesi lazım, işin ucu açık deyince benim artık ne sabrım kaldı ne de bütçem. Bu arabayla uğraşmaktan yoruldum, olduğu gibi satıp kurtulmak istiyorum.
Arabayı bu haliyle veya fiyatını biraz uygun tutup ilana koyacağım. Gelecek yıla sarkacak gibi duruyor işlemler, o yüzden kafamdaki planları ona göre yapıyorum. İnternette noter satış ücreti ne kadar 2026 diye arattım ama hep eski yılların tarifeleri çıkıyor, kafam iyice karıştı. Aramızda muhasebeci veya bu işleri yakından takip eden varsa yeşillendirsin; önümüzdeki yıl bu devir teslim masrafları, harçlar ne kadar olacak? Alıcıya ne kadar masraf yansıyacak bilmem lazım ki ilanda fiyattan düşerken ona göre pazarlık yapayım. Şimdiden cevap yazan herkese teşekkürler.