(Kategori: ID 2 - Motor ve Mekanik)
2014 model 1.3 Multijet 165.000 km’deki Linea’mda son bir aydır acayip bir ses peydah oldu. Özellikle aracı park ederken veya dar alanda manevra yaparken direksiyonu sağa sola çevirdiğimde ön taraftan lok lok diye, sanki bir yay kurulup birden boşalıyormuş gibi bir ses geliyor. İnternette biraz araştırdım, kronik Fiat Linea amortisör takozu sesi olduğu söyleniyor ama emin olmak için geçen hafta bizim sanayideki rot-balansçıya gösterdim. Liftte kaldırıp baktılar, rot başı ve salıncak burcu sağlam görünüyor dediler. Hatta usta amortisör kulesi kısmına üstten biraz WD-40 sıktı, birkaç gün bin, geçmezse bakarız dedi ama ses milim azalmadı. Aksine havalar soğudukça gıcırtı ve lokurtu daha da arttı, arabayı sürmekten soğudum.
Dün başka bir mekanikçiye uğradım, o da amortisör bilyalı takozu ömrünü tamamlamış, direksiyonu çevirirken bilya dönmediği için helezon yayı kasılıyor ve bu sesi yapıyor dedi. İşin aslı, daha önce benzer bir tecrübe yaşayan var mı merak ediyorum. Bu sesi kesmek için sadece üst amortisör takozu ve bilyasını değiştirmek yeterli olur mu, yoksa amortisör mili veya viraj demir lastikleri gibi diğer parçaları da elden geçirmek gerekir mi? Sanayide parça fiyatları ve işçilikler uçmuş durumda, nokta atışı çözüm bulamazsak usta usta gezip boşuna masraf edeceğiz. Deneyimli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.