Geçen ay ikinci elden ucuza bulduğum için 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi aldım, araç şu an 185.000 kmde. Alırken ağır hasar kayıtlı (pert) olduğunu bilerek, piyasanın biraz altına kapatırım diye her şeyi göze alıp girdik bu işe. Araçta önden kazadan dolayı airbag sargısı değişmiş, ön taraftaki motor içi sigorta kutusu ve kablo tesisatında da ufak tefek oynama yapılmış. Geçen gün yolda giderken durduk yere kadranda ABS lambası yandı. Sanayideki elektrikçileri gezdikten sonra ABS beyni soketinde oksitlenme olduğunu ve CAN-bus hattında iletişim kopukluğu yaşandığını söylediler. Oksijen sensörü falan derken dünya kadar masraf çıktı, elektrik tesisatını anca toparlatabildim.
Hazır buralar elden geçmişken arabaya kasko yaptırayım, yarın bir gün trafikte başımıza daha büyük bir iş açılırsa kendimizi güvenceye alalım diye düşündüm. Fakat sigorta acentelerini aramaya başlayınca kafam allak bullak oldu. Kimi acente Ağır hasarlı arabaya kasko yapmayız diyor kestirip atıyor, kimisi de fiyatı iki katına çıkarıyor. Kafamı kurcalayan asıl soru şu: pert kayıtlı araç kasko yapılır mı, yapılırsa poliçede hangi maddelere dikkat etmek gerekir? İnternette bazı forumlarda muafiyetli kasko falan yapıldığını yazmışlar ama işin resmi prosedürünü bir türlü çözemedim.
Aranızda daha önce pert kayıtlı araç alıp buna kasko yaptırabilen var mı? Hangi sigorta şirketleri bu işe daha sıcak bakıyor ya da hasar anında pert kaydını bahane edip ödeme yapmaktan kaçarlar mı? Şanzıman veya motor bloğu gibi pahalı parçalara yarın bir gün bir şey olsa kaskodan faydalanabilir miyim? Bu işin kurdu olmuş abilerden, kardeşlerden acil tecrübe paylaşımı bekliyorum, haftaya uzun yola çıkacağım kafam rahat olsun istiyorum.