2016 model Opel Astra 1.4 Turbo otomatik aracım var, daha yeni 142 bin kmye geldi. Geçen hafta otobanda 110-120 km hızla giderken araba bir anda çekişten düştü, sanki arkadan biri halatla çekiyormuş gibi kasılmaya başladı. Tam o esnada kadranda Motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor uyarısı vermeye başladı. Korkup hemen sağa çektim, kontağı kapatıp biraz bekledim. Tekrar marşa bastığımda lamba sönmüştü ama motorun çalışmasında bariz bir gariplik var. Rölantide aşırı derecede titreme yapıyor ve egzozdan böyle kesik kesik, patırtılı bir ses geliyor. Gaza hafifçe yüklendiğimde ise araba resmen yığılıyor ve devir saati dalgalanıyor.
Ertesi gün vakit kaybetmeden sanayideki bizim her zamanki ustaya götürdüm. Bilgisayara (OBD cihazına) bağladığımızda P0300 rastgele tekleme arızası verdi. Usta ilk etapta kronik buji ve ateşleme bobini arızasıdır dedi, orijinal parçalarıyla sıfır takıp değiştik. Ancak aradan iki gün geçmeden aynı sorunu tekrar yaptı. Özellikle dik rampalarda yük altındayken yine o can sıkıcı Motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor durumuyla karşı karşıya kaldım. Usta bu sefer de oksijen sensörü (lambda) değerlerinin düzensiz olduğunu, zengin ya da fakir karışımdan kaynaklı EGR valfi tıkanıklığı olabileceğini söyledi. Hatta tesisatı kontrol ederken sokette oksitlenme tespit etti, temizleyip geri taktı ama nafile, sorun bir türlü çözülmedi.
En son belki de beyin (ECU) arızalıdır, ateşleme sinyalini düzgün gönderemiyordur diyerek beni oto elektrikçiye yönlendirdi. Aracın gidişi şu an hiç güven vermiyor, rölanti ibresi sürekli aşağı yukarı oynuyor ve yakıt tüketimi acayip derecede arttı. Aranızda bu motor kodunda benzer tekleme sorunu yaşayıp nokta atışı çözüm bulabilen var mı? Sorun gerçekten beyinden mi kaynaklanıyordur yoksa gözden kaçırdığımız basit bir sensör veya kablo temassızlığı mıdır, tecrübeli arkadaşlardan acil yardım bekliyorum.