2013 model 1.6 TDCi Ford Focus Trend X aracım var, şu an 185.000 km’de. Geçen Salı akşamı işten eve dönerken otobanda bir anda gösterge panelindeki akü şarj ikaz ışığı yanıp sönmeye başladı. İlk başta anlık bir temassızlıktır diye çok önemsemedim ama eve yaklaştıkça farların gücünün azaldığını, gösterge ışıklarının soluklaştığını fark ettim. Ertesi sabah arabaya binip marşa bastığımda ise motordan sadece tık tık diye bir ses geldi ve araba hiçbir şekilde marş almadı. Gösterge panelindeki tüm ekranlar adeta can çekişiyor gibi hafifçe yanıp sönüyordu. Hemen takviye kablosuyla başka bir araçtan elektrik alarak arabayı zor bela çalıştırdım ancak takviye kablosunu söker sökmez motor rölantide titremeye başladı ve kısa süre sonra tekrar stop etti.
İnternette alternatör şarj etmiyor belirtileri nelerdir diye arama yaptığımda karşıma çıkan birçok kronik semptomun benim arabada birebir yaşandığını gördüm. Hafta sonu arabayı çekiciyle sanayideki elektrikçi ustama götürdüm. Usta multimetre cihazı ile akü kutup başlarını ölçtü ve araç çalışırken voltaj değerinin 11.5 Volt civarına düştüğünü gördü. Normal şartlarda bu değerin 14 Volt civarında sabitlemesi gerekiyormuş. Ustanın ilk yorumu, sorunun şarj dinamosunun (alternatörün) içindeki konjektör arızasından veya kömürlerin tamamen bitmesinden kaynaklanabileceği yönünde oldu. Ayrıca motor bloğuna giden şase kablosunda ve akü kutup başında aşırı oksitlenme olduğunu, bunun da akımı kestiğini söyledi. Ana sigorta kutusundaki yüksek akım sigortalarını da tek tek kontrol ettik ama orada patlak bir sigorta bulamadık.
Usta, dinamoyu söküp tezgahta bakacağını ve gerekirse konjektör ile diyot tablası değişimi yaparak revizyonla kurtarabileceğimizi söyledi. Ancak ben yolda kalma korkusundan dolayı direkt sıfır orijinal parça mı taktırsam yoksa revizyon yeterince sağlıklı olur mu emin olamadım. Bu durumun krank kasnağı veya alternatör kayışının kaçırmasından kaynaklanma ihtimali var mıdır? Benzer tecrübeler yaşayan, sanayide bu arıza için ne kadar bütçe harcayan arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşabilir mi?