Geçen hafta bizim emektar 2014 model Opel Astra 1.4 Turbo (araç şu an 165.000 kmde) yolda giderken birden silkelemeye, gaz yememeye başladı. Motor arıza lambası da sarı sarı yanıp sönünce hemen sağa çektim. Sanayideki tanıdık ustayı aradım; oksijen sensörü ya da ateşleme bobini gitmiş olabilir, arabayı yormadan yavaşça dükkana getir dedi. Ben de kaputu açıp motor içindeki sigorta kutusu ve kabloları üstünkörü kontrol ettim, oksitlenme falan görünmüyordu. Mecburen çevre yolundan usta yavaş yavaş git dedi ama yolda giderken araba bir ara düzelir gibi oldu, ben de durumunu test etmek için gaza biraz fazla yüklendim. Tam o sırada meğer gezici radar varmış, hiç fark etmedim.
Bugün e-Devlete bir girdim, o günkü tarihe ait hız sınırı ihlalinden ceza yazılmış. İşin garip tarafı sisteme ceza makbuzu düşmüş ama ne bir kanıt resmi var ne de aracın o andaki görüntüsü. İnternette araştırdım, görsel kanıt olmadan yazılan cezalar iptal edilebiliyormuş diye birkaç yerde okudum. Şimdi sormak istediğim şu; baş ağrıtacak bir süreç mi, radar cezası geldi ama foto yok itiraz ediyim mi? Yoksa hiç uğraşmaya değmez deyip erken ödeme indiriminden faydalanıp konuyu kapatayım mı?
Arabadaki arızaya gelirsek; ustaya ulaştığımda bilgisayara bağladık ve gerçekten de ateşleme bobini ile ikinci silindirin bujisi patlamış, onları değiştirdik. Oksijen sensörü şimdilik temizlendi ama kafam hala bu fotoğrapsız radar cezasında kaldı. Sulh Ceza Hakimliğine dilekçe verip uğraşan var mı aranızda? Süreç nasıl işliyor, boşuna masraf çıkartır mıyım kendime, bir akıl verin hele.