Bizim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an tam 224.500 kmde) son iki haftadır iyice can sıkmaya başladı. Sabahları ilk marşta motor soğukken acayip sarsıntılı çalışıyor, ardından göstergede hemen motor arıza lambasıyla birlikte ABS ışığı yanıyor. Sanayideki İbrahim Ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık; EGR valfi konum sensörü hatası ve ABS beyni iletişim kopukluğu verdi. Usta sigorta kutusunda oksitlenme olabileceğini söyledi, sprey falan sıktı ama nafile, arıza lambaları iki gün sonra tekrar yandı. Önümüzde de muayene var, bu şekilde muayeneden geçmesi imkansız gibi duruyor.
İnternette deli gibi araştırma yapıyorum, çünkü bu arıza lambaları yanıkken istasyona girersem direkt kalırım diye korkuyorum. Malum, her yıl kurallar daha da sıkılaşıyor. Özellikle muayenede ağır kusurlar listesi 2026 güncellemelerinde bu tarz elektronik beyin hataları, emisyon sistemleri veya ABS lambasının yanık kalması durumunda direkt ağır kusur yazıp bırakıyorlarmış diye duydum. Egzoz emisyonundan zaten bu EGR arızası yüzünden geçemeyeceğim kesin gibi duruyor. Aramızda yakın zamanda muayeneye giren veya bu yeni yönetmelik kuralları hakkında net bilgisi olan var mı? ABS ışığının yanması fren testinde direkt kalma sebebi mi, yoksa hafif kusur mu geçiyor?
Bir de şu oksijen sensörü meselesi kafamı kurcalıyor. Geçen ay egzozcu bunun oksijen sensörü de sinyal kaçırıyor, muayenede gaz analizinde sıkıntı yaşarsın demişti. Ustalara kalsa her şeyi sıfırlayıp değiştirelim diyorlar ama dünya para tutuyor. Bu ABS beyni tamiri için de Ankarada önerebileceğiniz, işinin ehli ve bizi kazıklamayacak bir elektronikçi var mıdır? Muayenede ağır kusurlar listesi 2026 kurallarına göre bu hatalardan hangileri tölere ediliyor, hangilerinde kesin kalırız? Tecrübeli abilerim, kardeşlerim bir yol gösterirse çok sevinirim, muayene tarihine sadece 10 gün kaldı, uykularım kaçıyor.