Bizim 2011 model Opel Astra H 1.3 CDTI makyajlı kasa araba var, şu an 210 bin kilometrede. Geçen hafta hanım sağ ön koltuğa koca bir bardak şekerli ve sütlü filtre kahveyi olduğu gibi boca etti. O an telaşla bezle falan üstten kabasını çektik ama kuruduktan sonra leke fena kustu, üstüne üstlük içeride acayip ekşi bir koku yapmaya başladı. Koltuğun altında bildiğiniz üzere yolcu ağırlık sensörü ve emniyet kemeri soketleri var. Islak temizlik yaparsam bu kablolarda soket oksitlenmesi yaşanır mı, yoksa yan hava yastığının airbag sensörü kısa devre yapıp göstergede arıza lambası yakar mı diye acayip tırsıyorum.
Sanayide tanıdık bir oto kuaförüne götürdüm, abi koltuğu söküp yıkayalım ama koltuk ısıtma pedi var içinde, rezistanslara zarar gelebilir, garanti vermem dedi. Bir ton da para istediler zaten. Ben de kendim girişeyim diyorum ama koltuk döşeme kumaşı kadife gibi hassas bir şey. İnternette kosla şampuanı diyen de var, asprin falan sıkan da var ama kumaşın rengini ağartır, yapısını bozar diye cesaret edemedim. Hem lekeyi kökten çözecek hem de koltuğun altındaki elektronik aksama sızıp oksitlenme yapmayacak Döşeme temizliği için hangi deterjan kullanılmalı, sizlerin tecrübe ettiği, kumaşa zarar vermeyen profesyonel bir ürün var mıdır?
Özellikle bu tarz elektrikli ve sensörlü koltuklarda ıslak vakum makinesi kullanmak sakıncalı mıdır, yoksa köpük temizleyici spreylerle yüzeyden mi gitmeliyim? Döşemeyi temizleyelim derken airbag beynini falan yakıp başımıza daha büyük iş açmak istemiyorum. Bu kahve lekesini ve kokusunu tamamen söküp atacak, tavan döşemesini de sarkıtmadan temizleyebilecek koruyucu bir deterjan veya kimyasal tavsiyenizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.