Bizim 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an tam 187.000 kmde) son bir aydır canımı acayip sıkmaya başladı. Sabahları ilk çalıştırmada motor acayip sarsıntılı çalışıyor, sanki tekliyor gibi silkeleniyor. Yola çıkınca da özellikle 2000 devire gelene kadar araba resmen yığılıyor, gaz pedalına basıyorum ama o eski ataklıktan eser yok. Sanki arkadan biri arabayı halatla çekiyormuş gibi bir hantallık var. İşin garibi, yakıt tüketimi de normalde şehir içi 5.8-6 litre civarındayken şu an yol bilgisayarında 8.5 litrenin altına düşüremiyorum. İnternette biraz araştırma yaptım, hava akış debimetresi yani MAFtan şüpheleniyorum ama tam emin olamadım. Kafamı kurcalayan en büyük soru; Maf sensörü arızası belirtileri yakıtı etkiler mi, yoksa boşuna mı bu parçanın üzerine yoğunlaşıyorum?
Geçen hafta bizim buradaki sanayide her zaman gittiğim bir ustaya gösterdim. Bilgisayara bağladık, doğrudan net bir arıza kodu vermedi ama usta bunun hava akışında düzensizlik var, değerler dalgalanıyor dedi. EGR valfi kurum bağlamıştır diye düşündük, söktürüp temizlettim. Hatta hazır el değmişken oksijen sensörü de kontrol edildi ama sorun yine çözülmedi, araba hala hantal. Usta en son motor beyni (ECU) gelen veriyi yanlış okuyor olabilir, sensörün soketinde oksitlenme de olabilir dedi ama kurcalatmak istemedim. Arabanın gaza yüklenince hafiften arkadan siyah duman attığını da fark ettim, sanki zengin karışımla çalışıyor gibi çiğ yakıt kokusu geliyor egzozdan.
Bu sensörün fişini çekip denedim, araba sanki çekiş olarak bir tık daha rahat hızlandı ama bu sefer de göstergede motor arıza lambası yandı. Fişi geri taktığımda o hantallık ve tekleme yine başladı. Daha önce başına böyle bir durum gelen var mı? Bu maf sensörü arızası belirtileri yakıtı etkiler mi gerçekten, yoksa enjektörlerde veya yakıt pompasında mı bir sıkıntı aramalıyım? Parçanın orijinali dünya para, yan sanayi alıp taksam beyin kabul eder mi yoksa başıma daha büyük iş mi açarım? Tesisat kablolarında ya da sigorta kutusunda bir temassızlık olma ihtimali nedir? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.