Beyler selam, başlıkta da belirttiğim gibi direksiyonu tam kırınca sürtme sesi geliyo bi bakın gözünüzü seveyim, kafayı yemek üzereyim. Altımdaki araç 2011 model Hyundai i30 1.6 CRDi, şu an orijinal 192.000 kmde. Bu illet ses yaklaşık 2-3 hafta önce ufaktan başladı. İlk başlarda sadece sabahları motor soğukken hafiften bir gıcırtı gibi yapıyordu, havalardandır falan deyip pek önemsemedim. Ama son birkaç gündür, özellikle otoparktan çıkarken veya dar sokaklarda U dönüşü yaparken direksiyonu sağa ya da sola tam kırdığımda resmen metal metale sürtüyormuş gibi tırrr tırrr ya da bazen gırç gırç diye acayip uğultulu bir sürtme sesi geliyor. Lastikler falan çamurluğa mı sürtüyor diye indim defalarca baktım, sürtme izi falan yok, zaten jant lastik ebatlarım tamamen orijinal fabrikasyon ölçülerde.
Geçen gün bizim buralardaki sanayide bir rot-balansçıya gösterdim. Lifte kaldırdılar, alt takıma üstünkörü baktılar. Usta aks körüğü sağlam, rot başlarında veya rotillerde bir boşluk yok dedi ama tam teşhisi de koyamadı. Sanki direksiyon hidrolik kutusu tarafında bir sızıntı var, sistem hava yapıyor gibi dedi ama kendisi mekanikçi olmadığı için net konuşamadı. Başka bir pompacıya yönlendirdi, o da abi direksiyon pompası basınç kaçırıyor olabilir, içindeki basınç valfi aşınmış, revizyon lazım diyerek dünya para istedi. Bu arada arabayı ilk çalıştırdığımda, hani şu start tuşuna basıp motor soğukken o ilk harekette direksiyonu çevirirken sanki bir parça sıkışıyor gibi hafif bir kasılma ve titreme de hissediyorum kasmaktan dolayı.
Aranızda daha önce bu tarz bir durum yaşayan var mı? Amortisör üst takozu ya da kule gergisi tarafındaki rulmanlar oksitlenme yapınca veya hidrolik sıvısı özelliğini yitirince tam turda böyle sürtme sesi yapar mı? Yoksa direkt direksiyon pompası revizyonuna mı girelim, boş yere de sanayide dolandırılmak istemiyorum. Başına gelen veya işten anlayan ustalarım bir yol gösterirse çok sevinirim. Şimdiden cevap yazan herkese eyvallah.