Beyler acil yardımınıza ihtiyacım var, kafayı yemek üzereyim. Üç hafta önce sahibinden güya tertemiz, orijinal 135.000 kmde diye 2014 model Opel Astra 1.6 CDTI otomatik bir araç aldım. Arabayı alırken biraz aceleye geldi, tanıdık vasıtasıyla bir ekspere soktuk ama motor mekanik durumu iyi deyince çok da kurcalamadan noterden satışı aldım. Ancak geçen hafta motorun sesinin rölantide fazla sarsıntılı çalışması, hırıltı yapması ve sabahları geç marş alma sorunu yüzünden sanayideki bizim emektar ustanın yanına çektim arabayı. Usta kaputu açar açmaz kafasını salladı, Oğlum bu araba 135 binde olamaz, bunun enjektörleri, EGR valfi acayip kurum bağlamış, motorun üflemesi de bu kilometreye göre normal değil dedi. İçime acayip bir kurt düştü tabii. Direksiyon simidindeki, vites topuzundaki aşınmalar da gözüme batmaya başladı ama eski sahibi Yüzük takıyordum, elim de çok terler, ondan aşındı diye yutturmuştu bana.
Hemen arabayı detaylı bir bilgisayarlı arıza tespitine bağlattık. OBD cihazıyla motor beyni (ECU) verilerine girdik. ABS sensörü ve kızdırma bujisi rölesi arıza kayıt geçmişini kurcalarken usta şok edici gerçeği ortaya çıkardı. Göstergede 135.000 km yazan arabanın şanzıman beyni ve ABS beyni log kayıtlarında en son arıza kodunun tam 245.000 kmde kaydedildiği ortaya çıktı! Yani resmen arabadan en az 110 bin km çekmişler, bizi göz göre göre dolandırmışlar. Sigorta kutusu üzerindeki bazı rölelerde oksitlenme vardı, onları temizleyip kontrol ederken beyin ile gösterge paneli arasındaki kilometre senkronizasyonunun bozulduğunu ve göstergeye dışarıdan müdahale edildiğini netleştirdik. Usta Bu arabayla resmen oynamışlar, kilometresini sadece kadrandan düşürmüşler, beyindeki derin log kayıtlarını silmeyi unutmuşlar dedi.
Şimdi ben bu işi yapan çakallara karşı hukuki süreci başlatacağım ama mahkemede hakimin karşısına çıktığımda elimi güçlendirecek kesin kanıtlar sunmak istiyorum. Benim gibi bu tuzağa düşenler veya arabayı almadan önce uyanmak isteyenler için kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır, bunun en garanti ve hukuken geçerli tespit yöntemi hangisidir? Beyindeki gizli verileri tamamen silseler bile PTT muayene kayıtları dışında, şanzıman beyninden veya diğer elektronik modüllerden bunu yakalamanın başka bir yolu var mı? Bu işlerden anlayan, daha önce başından böyle bir dava süreci geçen tecrübeli arkadaşlar bir akıl versin, mahkeme aşamasında nelere dikkat etmeliyim?