Bizim 2013 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an 185 bin kmde) son bir aydır ön takımdan acayip can sıkıcı sesler vermeye başladı. Özellikle stabilize yola girdiğimde veya kasislerden geçerken ön sol taraftan lok lok diye bir vurma sesi geliyor. İlk başta amortisör takozu veya z-rot gitmiştir diye düşündüm, malum bizim yollar çukur deryası. Direksiyonu sağa sola kırınca da hafif bir boşluk hissi ve tıkırtı var, sanki araba yolda kendi kafasına göre geziyor. Otobana çıkıp 110-120 km hızın üzerine çıktığımda ise direksiyonda tatlı bir titreme başlıyor, sanki tekerlekler sağa sola yalpalıyor gibi hissediyorum.
Geçen cumartesi bizim sanayideki emektar Ahmet Ustaya çektim arabayı. Lifte aldık, usta eline levyeyi alıp alt takımı esnetmeye başladı. Şöyle bir baktıktan sonra bunun salıncaklar koyuvermiş dedi. Özellikle sol taraftaki tabla burcu tamamen yırtılmış, içindeki kauçuk malzeme resmen deforme olup özelliğini yitirmiş. İnternette biraz araştırma yaptım, benim yaşadığım bu yolda gezme, fren yapınca arabanın bir tarafa çekmesi ve lokurtu durumları meğer tam olarak tabla burcu arızası belirtileri arasındaymış. Usta rotil ve rot başlarında şimdilik bir sıkıntı olmadığını, ancak burç yırtık olduğu için tekerleğin açısının bozulduğunu söyledi.
Şimdi kafamı kurcalayan birkaç soru var. Usta sol salıncağı komple değiştirmemiz gerekebilir diyor ama sadece burcu değiştirsek kurtarmaz mı? Presle basılan burçlar sonradan dikiş tutuyor mu, yoksa kısa süre sonra yine aynı sesi yapar mı? Ayrıca hazır alt takım sökülmüşken aks kafası körüklerini ve viraj demiri burçlarını da değiştireyim diyorum, çünkü hafiften bir yağ sızıntısı ve metal kısımlarda oksitlenme gözüme çarptı alt tarafta. Aranızda daha önce bu tabla burcu arızası belirtileri ile karşılaşıp sadece burç değişimiyle kurtaran var mı? Yoksa yan sanayi de olsa komple salıncak mı almalıyım? Orijinal yedek parçaya dünya para istiyorlar. Bir de bu şekilde binmeye devam etsem rot ayarını tamamen bozar mı, lastikleri içten yeme yapar mı? Tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum, şimdiden eyvallah.