Bizim emektar 2013 model Opel Astra 1.3 CDTI dün yolda giderken birdenbire ekranda kırmızı yağ basınç uyarısı verdi. Araba şu an tam 185.000 kilometrede. Hemen sağa çekip motoru stop ettim. Kaputu açıp yağ çubuğunu çektim, yağ seviyesi normal görünüyordu ama rengi simsiyah, adeta zift gibi olmuştu. En son bakımı ne zaman yaptırdığımı hatırlamaya çalıştım, herhalde bir 15-16 bin km rahat olmuştur. Kafam acayip karıştı, normalde bu motor yağı değişimi kaç km de yapılır? İnternette kimi 10 bin diyor, kimi 15 bin diyor, hatta yeni nesil Euro 5 motorlarda 20 bin km diyen bile var.
İşin kötüsü arabayı çekiciyle bizim sanayideki tanıdık bir ustaya çektik. Usta ilk başta yağ basınç sensörü arızalanmıştır ya da soketinde bir oksitlenme vardır dedi. Sensörü sıfırıyla değiştirdik, hatta yağ pompası valfi de sökülüp kontrol edildi ama sorun tam olarak çözülmedi. Usta bilgisayara bağlayıp motor beyni (ECU) üzerindeki arıza kodlarını sıfırladıktan sonra motorun sesinin de biraz vuruntulu çalıştığını fark etti. Yağ filtresini söktüğümüzde ise içi resmen kurum ve talaş dolmuştu. Usta Abi sen bu yağı çok geciktirmişsin, motorun içi çamurlaşmış, yağlama yapmıyor diyor.
Şimdi merak ettiğim, ben bu arabayı genellikle şehir içi dur-kalk trafikte ve kısa mesafede kullanıyorum. Bu ağır hizmet şartları altında ideal olarak motor yağı değişimi kaç km de yapılır, yani bu işin teknik olarak doğrusu nedir? Bir de bu durum motorun yatak sarmasına kadar gider mi, usta beni biraz korkuttu açıkçası. Daha önce benzer bir tecrübe yaşayan veya bu işin teknik detayına hakim olan ustalarım bir yol gösterirse çok sevinirim. Şimdiden eyvallah.