Beyler selam, başım 2016 model 142.000 kmdeki Opel Astra J kasa dizel arabamla birkaç gündür belada. Geçen hafta yolda giderken durup dururken göstergede lastik basınç uyarısı yandı. Hemen kenara çekip lastikleri gözle kontrol ettim, inen falan yoktu. Hemen yakındaki bir lastikçiye yanaştım, usta bunların TPMS sensörü kronik sorunlu, basınçları eşitleyelim söner dedi. Kafasına göre makineyle önlere arkalara hava bastı ama arıza lambası sönmediği gibi ekrandaki basınç değerleri de saçmalamaya devam etti. Şimdi kafayı sıyırmak üzereyim çünkü kapı eşiğindeki etikette kafa karıştırıcı eco ve yük değerleri var, bar cinsinden yazmışlar. Kafam iyice bulandı, bizim bu 225/50/R17 ebat lastiklerde ideal lastik basıncı kaç olmalı ön arka? Deneyimli arkadaşlardan acil yardım bekliyorum.
Bu olaydan sonra canım sıkıldı, dün bizim sanayideki tanıdık oto elektrikçiye çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, usta sol ön lastikteki sensör ile haberleşme hatası verdiğini söyledi. Hemen direksiyon altındaki sigorta kutusu üzerinden TPMS modülünün bağlı olduğu sigortayı kontrol etti, orada bir sıkıntı bulamadı. Sonra arabayı liftle kaldırıp tekeri söktüler, jantın içindeki sensör ve bağlı olduğu valf mekanizmasını kontrol ederken soketlerin orada hafif bir oksitlenme fark ettiler. Temizleme spreyiyle falan giriştiler, oksitlenmeyi giderip soketi yerine taktık ama ekrandaki o sinir bozucu hata bir türlü gitmiyor. Usta en son bunun ABS beyni ile de bağlantısı var, sensörün pili de bitmiş olabilir, komple kiti değiştireceğiz diyerek bana 3-4 bin lira masraf çıkardı.
Açıkçası hemen gidip o kadar para bayılmak istemiyorum. Belki de gerçekten lastiklerin basınç dengesizliğinden dolayı sistem kalibre olamıyor ve beyin hata sinyali gönderiyor. Şu an önlerde 36, arkalarda 32 PSI falan var sanırım ama lastikçinin göstergesi ne kadar doğru tartışılır. Bu Astra J kasalarda, konforu da çok baltalamadan günlük kullanımda lastik basıncı kaç olmalı ön arka? Bana net PSI değerlerini verebilecek birisi varsa çok sevinirim, ona göre gidip düzgün bir dijital kompresörde hepsini tam eşitleyip sistemi ekrandan baştan sıfırlamayı deneyeceğim. Şimdiden cevap yazan herkese eyvallah.