Bizim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 Trend X paket araca (şu an tam 185.000 kmde) geçen hafta benzine para yetiştiremediğim için sonunda LPG kiti taktırdım. Taktırmaz olaydım, montaj bittiğinden beri araba dikiş tutmadı bir türlü. Ustadan teslim aldım, yola çıktım daha ilk ışıklarda araba yığıldı ve stop etti. Hemen geri döndüm sanayiye, usta bilgisayara bağladı, MAP sensörü hatası veriyor, gaz ayarındandır dedi. LPG beyni (ECU) üzerinden yazılımla güya birkaç ayar yaptı, regülatör valfi üzerindeki basıncı falan tornavidayla kurcaladı ama araba hala rölantide hafiften silkeliyor, bazen de devir sıfıra kadar yaklaşıp geri topluyor. Usta birkaç gün bin, sistem bir alışsın, gaz enjektörleri kendine gelsin deyip beni başından savdı.
Şimdi asıl kafamı kurcalayan yasal prosedür meselesine geleyim. Bu montajı yapan servis bana faturayı, sızdırmazlık raporunu ve projeyi teslim etti ama oradaki eleman hemen koşturmana gerek yok, muayeneye kadar vakti var, öyle gez dedi. İnternette forumlarda biraz bakındım, kafam iyice çorba oldu. Kimi diyor fatura tarihinden itibaren 30 gün içinde işletmen lazım, yoksa cezası var, kimi de yeni yönetmeliğe göre muayene tarihine kadar süren var diyor. Benim aracın muayenesine daha 8 ay var. Bu LPG ruhsata işletme süresi tam olarak ne kadar arkadaşlar? Fatura kesildikten sonra yasal olarak kaç günümüz var? Yarın öbür gün trafikte çevirmeye girsek, ruhsatta henüz LPG yazmıyor diye cezai işlem uygulanır mı, yoksa elimizdeki montaj projesi ve fatura polis çevirmesinde bizi kurtarır mı?
Açıkçası hem bu teknik pürüzler yüzünden (rölanti dalgalanması, stop etme) sistemi tam oturtmadan, montajdan emin olmadan ruhsat işine girmek istemiyorum. Önce şu MAP sensörü ve regülatör işini başka bir ustaya gösterip iyice çözeyim, LPG beynindeki haritayı düzelttireyim, ondan sonra koşturayım diyorum. Ama yolda cezayı yiyip arabayı bağlatmaktan da korkuyorum. Yakın zamanda bu işleri halletmiş, güncel mevzuatı bilen varsa bi akıl versin gözünüzü seveyim. Bu LPG ruhsata işletme süresi aşılırsa ne kadar ceza ödüyoruz, süreç tam olarak nasıl işliyor?