Geçen hafta otobanda 110-120 civarı hızla giderken sağ ön tekeri çok fena bir çukura düşürdüm. Araç 2016 model Renault Megane 4 1.5 dCi, şu an 142.000 kmde. Çukura girdikten hemen sonra ekranda lastik basınç uyarısı yandı, acaba TPMS sensörü mü hasar gördü diye düşündüm ama kısa süre sonra söndü. Ancak o günden beri arabada özellikle 90 km/s hızı geçtikten sonra direksiyonda bariz bir titreme ve sağa doğru hafif çekme başladı. Yüksek hızlarda giderken frene basınca da sanki diskler yamukmuş gibi pedalda bir uğultu ve sarsıntı hissediyorum, halbuki diskleri ve balataları yeni değiştireli daha 5 bin km bile olmadı.
Hemen bizim sanayideki rot-balansçıya çektim arabayı. Usta rot ayarı yaparken bunda salgı var, makine tam balans tutmuyor dedi ama net bir şey söylemedi. Lastiği söküp porya bilyesi ve ABS sensör soketi tarafını kontrol ettik, mekanik olarak görünürde bir gevşeme ya da aksamda oksitlenme yok. Başka bir usta ise jantın iç kısmından darbe almış olabileceğini, dışarıdan bakınca anlaşılmayacağını söyledi. Kafam iyice karıştı; jant yamukluğu nasıl anlaşılır, bunu kendimiz gözle ya da sürüş esnasında kesin olarak nasıl teşhis edebiliriz?
Eğer jant gerçekten yamulduysa bu durum ileride tekerlek hız sensörü veya diğer yürüyen aksam parçalarına kalıcı bir zarar verir mi? Aramızda daha önce jant düzeltme (presleme) yaptıran var mı yoksa kaynaklı jant falan değilse direkt çıkma temiz bir jant mı bakmalıyım? Tecrübeli ustalardan ve araç sahiplerinden acil tavsiye bekliyorum, şimdiden teşekkürler.